Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Завершились українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ "Rapid Trident 2020".

Міжнародні військові тренування тривали десять днів на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що у Яворівському районі.

У навчаннях взяли участь військовослужбовці України, США, Великої Британії, Канади, Польщі, Румунії, Литви, Німеччини, Данії, Румунії, представники командування LITPOLUKRBRIG, а також підрозділи сектору безпеки України.

За сценарієм навчання, країна-агресор дестабілізує ситуацію в певному регіоні іншої держави і здійснює спробу окупувати її. Водночас об’єднане угруповання військ союзницьких держав організовує оборону, згодом звільняє тимчасово окуповані агресором території і проводить стабілізаційну операцію. Вагоме місце під час цього відводилось протидиверсійним та антитерористичним діям. Для виконання цих завдань були залучені підрозділи Служби безпеки України, Національної гвардії України, Держаної прикордонної служби України, Національної поліції, Управління державної охорони, інших силових відомств. Ще однією особливістю навчання стало ширше залучення до проведення гуманітарних місій в межах сценарію навчання Товариства Червоного Хреста України.

Курсанти нашого факультету представляли підрозділи цивільно-військового співробітництва ЗСУ. Вони були залучені до тактичних груп та мали змогу "перевтілитись" у цивільне населення, адже поставити себе на місце тих, з ким маєш працювати – безцінний досвід. Для прикладу, полковник юстиції Олег Гущин спробував себе у ролі мера міста, а курсант Дмитро Перепелиця був суворим та корумпованим заступником начальника місцевої поліції.

Також з курсантами було проведено орієнтаційно-ознайомчі заняття. Американські колеги та представники міжнародної гуманітарної організації «Центр з питань захисту цивільних в умовах конфлікту» поділилися знаннями, а також на практиці показали свою роботу. Загалом кожен з присутніх ділився власним досвідом, тому учасники могли обговорити актуальні й цікаві питання. Цікавим стало проведення сержантом-медиком американської армії заняття з тактичної медицини. Усі змогли відпрацювали набуті вміння на практиці.

Також курсанти, які навчаються за спеціалізацією "Правоохоронна діяльність в Збройних Силах України" були залучені до складання самооцінки взводу Військової поліції за стандартами НАТО та організації патрульно-постової служби. Вони щоденно залучались до різноманітних заходів з підтримання правопорядку та військової дисципліни на території Яворівського полігону.

Довідково: До складу взводу Військової поліції входять: відділення проведення спеціальних розслідувань, основна задача яких — проведення кримінальних розслідувань під час виконання завдань спільно з підрозділами Військової поліції країн НАТО, 3 відділення патрульно-постової служби та відділення логістики.

Міжнародна оцінка навчання - "відмінно". Усі учасники навчань задоволені здобутими навичками та вміннями, а також керівництво навчань нагородило їх сертифікатами та відзнаками.

Фотографії