Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Право війни - у військову освіту

 

З початком збройного конфлікту в Україні відновила діяльність Делегація Міжнародного Комітету Червоного Хреста, однією з ключових завдань якої є співпраця зі Збройними Силами України. Напрямів спільної діяльності багато, і однією з основних є підвищення рівня обізнаності особового складу у всіх аспектах Міжнародного гуманітарного права. До дій держави, що перебуває у збройному конфлікті, прикуто увагу всього міжнародного співтовариства, тому сильна позиція України на міжнародній арені залежить, зокрема, й від її військових. Тож декілька років тому народилася ідея активізувати вивчення Міжнародного гуманітарного права саме у військових вишах, що готують офіцерський корпус національного війська.

В рамках зазначеної ініціативи у Військовому інституті за рахунок МКЧХ створено спеціалізований клас, в якому вже другий рік поспіль майбутні офіцери цивільно-військового співробітництва і військові правоохоронці досліджують правові аспекти збройних конфліктів як за методиками МКЧХ, так і згідно із стандартами НАТО.

«Впровадження стандартів Альянсу в навчальний процес не є самоціллю: гармонізація навчального процесу України та країн-членів НАТО є одним з пріоритетних напрямів нашого співробітництва. Зазначене має на меті досягнення критеріїв взаємосумісності із наступним вступом до найбільшого безпекового співтовариства в світі. І саме майбутньому поколінню українських офіцерів, що зараз вивчають право за стандартами Альянсу, доведеться продемонструвати належний рівень взаємосумісності з їхніми іноземними колегами», – стверджує начальник кафедри правового забезпечення полковник Ігор Коропатнік.

В свою чергу багаторічний досвід гуманітарної діяльності МКЧХ дає змогу віддати належне тим величезним гуманітарним зусиллям, що їх докладають по всьому світу задля захисту та допомоги постраждалим від конфліктів, зокрема в Україні. З метою ознайомлення курсантів з діяльністю Комітету делегат по роботі із збройними силами Дійого Велозо та радник Ігор Лимаренко провели низку онлайн презентацій для курсантів-юристів другого курсу навчання, в яких висвітлили теорію та практику застосування правових норм під час війни та поділились власним досвідом.

«Протягом декількох днів ми брали участь у відеоконференції та безпосередньо спілкувалися з представниками МКЧХ. Я дізнався багато нового про історію, структуру Міжнародного Комітету Червоного Хреста, його основні функції, особливості його фінансування та дотримання ним статусу нейтральної та неупередженої організації. Вражає, коли дізнаєшся, що такий статус Комітет зберігає вже більше 150 років, а в наші дні в умовах сучасних інформаційних війн це непросто. Цікавим є досвід делегата МКЧХ Дійого Велозо, який має 35 років військової служби, під час яких 7разів він виконував бойові завдання в «гарячих точках», а також декілька років перебував з гуманітарною місією в Сомалі вже як представник МКЧХ»,- ділиться враженнями курсант 226-ю навчальної групи Михайло Тріус.

Саме для того, щоб курсанти не залишались осторонь сучасних непростих реалій, вже стало доброю традицією запрошення до Військового інституту представників правозахисних гуманітарних організацій, що працюють над подоланням наслідків збройного конфлікту та намагаються полегшити ситуацію в зоні ведення воєнних дій. Вони розповідають про виявлення, фіксування та розслідування воєнних злочинів, захист цивільного населення під час воєнних дій, співпрацю України з Міжнародним Кримінальним Судом тощо. Звісно, через карантин обмеження особисті зустрічі з фахівцями наразі є обмеженими, проте цей час використовується для пошуку та пошуку нових зв’язків, активностей та цікавих спікерів для наших курсантів.

«З минулого року наші курсанти почали брати участь у національних змаганнях з міжнародного гуманітарного права, що відбуваються у форматі moot-court. Це означає моделювання ситуацій, наближених до реальних подій у світі, з подальшим їхнім правовим аналізом, міжнародно-правовою кваліфікацією та пропозиціями розв’язання, а суддями в таких заходах завжди є найвідоміші в Україні фахівці. Причому вирішення конкурсних завдань не обмежуються лише МГП, а й охоплює інші галузі: право міжнародної безпеки, міжнародне право прав людини та міжнародне кримінальне право. Тому конкурсанти фактично «з ходу» поринули у світ одночасного застосування декількох, дуже складних галузей правова. Уявіть собі: в одному раунді команда діє як військові держави під час міжнародного збройного конфлікту, в іншому вже моделюється протистояння з неурядовими збройними групами в межах держави, а у третьому конкурсанти стикаються з проблемами застосування сили проти терористів», – розповідає професор кафедри правового забезпечення полковник Олег Гущин, – «Такі ситуації, на жаль, мають тенденцію до поширення у сучасному світі. Тому реалії сьогодення вимагають від викладачів переосмислення навчального процесу, якомога ширшого поєднання теорії з практикою, застосовування новітніх методів та форм навчання, залучення курсантів до розв’язання ситуацій, наближених до реальних подій, ознайомлення їх з кращими вітчизняними та іноземними практиками тощо».

Співпраця із міжнародними та вітчизняними правозахисними організаціями, запозичення їхнього досвіду – вагомий крок у розширенні можливостей навчального процесу. У рамках запровадження досвіду діяльності НАТО Військовий інститут вже імплементував до навчального процесу стандарт Північноатлантичного альянсу з вивчення Права збройних конфліктів – NATO STANAG 2449 “Training in the Law of Armed Conflict”.

«Можемо впевнено сказати, що у зазначеному питанні ми не пасемо задніх. Більше того, вивчення зазначеного стандарту в нас вже відбувається як українською, так і англійською мовами, готуємо до імплементації в навчальний процес стандартів НАТО з питань цивільно-військового співробітництва (NATO STANAG 2509) та діяльності військової поліції (NATO STANAG 2296). В планах на майбутнє – розширення географії співпраці, залучення до навчального процесу підрозділів ООН, що базуються в Україні, обладнання спеціалізованих класів з судової медицини, цивільно-військового співробітництва, виявлення та фіксації злочинів, навчання курсантів в центрах вивчення передового досвіду Альянсу. Про це йшлось під час відеоконференції з представниками НАТО в рамках програми DEEP. Іноземних колег зацікавила наша ідея створення спеціалізованого центру з вивчення передового досвіду з питань захисту цивільного населення у збройних конфліктах. Наші іноземні партнери бачать в нас активних учасників співробітництва, тих, хто не тільки запозичує досвід, а й пропонує своє», - додав полковник Ігор Коропатнік.


 

Марія БІБІК

Фото Поліна Коваленко, Марія Собко

Фотографії