Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Дистанційне оцінювання в рамках програми «DEEP»

Впровадження карантинних заходів у країні дало можливість перевірити готовність Військового інституту до переходу на дистанційне навчання.

Завдяки розробці протягом останніх кількох років платформи дистанційного навчання, до роботи онлайн досить швидкого адаптувалися як викладачі, так і курсанти. Завершальним етапом роботи стануть результати екзаменаційної сесії, що також можуть проводитися в онлайн-режимі. Виключенням стануть предмети, які вели військові фахівці за класичною схемою - в аудиторіях.

 

Саме з обговорення цієї теми, 22 травня в київському Військовому інституті розпочалася відео конференція. Метою заходу стало підведення підсумків реалізації програми “DEEP” в Україні та визначення подальших пріоритетних напрямів співпраці з Альянсом в галузі військової освіти. Керівний склад інституту та викладачі доповіли про досягнення й перспективи співпраці іноземним колегам. Зокрема у розмові із директором програми – представником Департаменту з операцій Міжнародного секретаріату НАТО Маріушем Солісом начальник Військового інституту генерал-майор Ігор Толок зазначив: «Рівень викладання в інституті досить високий. Багато наших викладачів пройшли курси підготовки та перепідготовки, в тому числі й на базі європейських та американських вишів. Вже з п’ятьма вищими навчальними закладами НАТО підписані договори про співпрацю. Акцент робимо на вивченні англійської мови».

Покращення підходів у вивченні іноземних мов стало наступною визначальною темою дискурсу. Адже інститут не лише готує професійних перекладачів, здатних працювати на високому рівні, а й прагне високих показників й для інших спеціальностей. Так перша група курсантів пройшла підготовку за програмою «Earasmus +» в Болгарії, дві особи були учасниками семінару з техніки послідовного перекладу в німецькому місті Гарміш-Партенкірхен. Не виключенням стали мовна підготовка в Академії ВМС в Болгарії та участь в програмі з мовної підготовки в Києві. Також Військовим інститутом та вищими навчальними закладами НАТО подано дві проектні заявки на спільну наукову роботу: в рамках програми КА2 «Erasmus+» та програми Горизонт 2020.

Необхідною складовою частиною програми навчання є курси лідерства та прийняття командирських рішень, які вони отримують під час проходження навчальної практики від інструкторів НАТО в якості їх помічників. У Військовому інституті така практика запроваджена з 2014 року та перенесена у практичну площину. Під час проведення міжнародних зустрічей, навчань та тренінгів в якості перекладачів курсанти з першого по п’ятий курси паралельно набувають знань з лідерства та командирського досвіду.

 

Конференція стала не першою для інституту, адже співпраця триває вже довго. Сама програма об’єднує професорсько-викладацький склад навчальних закладів в країнах-членах НАТО, інституцій таких як Центр досліджень з питань європейської безпеки імені Дж. Маршалла, Бюро міжнародної мовної координації, Оборонний коледж НАТО та школа НАТО в Обераммергау з їх колегами з країн-партнерів.

 

Метою Програми є підтримка реформування системи військової освіти відповідно до стандартів НАТО. Україна бере участь в реалізації програми з 2012 року. З 2015 року окремим напрямом діяльності Програми є допомога Україні в удосконалені системи підготовки сержантського складу.

 

Проведений захід цілком відповідав поставленим завданням та очікуванням. Обидві сторони дійшли домовленостей щодо підготовки військових фахівців, запровадженню сучасних методик навчання та різних курсів за стандартами НАТО. Адже командування Військового інституту Київського університету імені Тараса Шевченка приділяє значну увагу проведенню заходів міжнародного типу та участі в них, налагодженню товариських взаємовідносин із зарубіжними організаціями.

 

Ніка Федорцова.

Фотографії