Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Суворі реалії конфлікту: як уникнути людських втрат?

Зміна форм та методів ведення військового конфлікту, широке залучення в зоні протистояння урядових та неурядових структур змушують Командування Об’єднаних сил шукати нові шляхи реагування щодо захисту цивільного населення.

Про це йшлося під час презентації та обговорення положень наказу командувача Об’єднаних сил «Про запобігання шкоди цивільному населенню». Захід проходив у Краматорську за ініціативою керівництва Генерального штабу Збройних Сил України.

Відкриваючи зустріч, начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України Олексій Ноздрачов зазначив, що пріоритетами Командування Об’єднаних сил у гуманітарній сфері при проведенні військової операції є, зокрема, захист цивільного населення та нарощування потенціалу цивільно-військового співробітництва між Об’єднаними силами та органами державної та місцевої влади й взаємодія з міжнародними та недержаними гуманітарними організаціями.

«В першу чергу, розпочато інтегрування в цивільно-військові відносини системи попередження втрат серед цивільного населення», — наголосив полковник Олексій Ноздрачов.

Під час обговорення положень наказу «Про запобігання шкоди цивільному населенню» наголошувалося на створенні та впровадженні системи збору й аналізу інформації щодо завданої цивільному населенню шкоди внаслідок бойових дій, підготовки військовослужбовців за тематикою запобігання жертв серед цивільного населення та сприяння формуванню державної політики щодо захисту цивільного населення в умовах конфлікту.

З такою важливою ініціативою військових особисто привітали перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії Олександр Хуг, а також Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. «Хороша ініціатива України щодо мінімізації впливу бойових дій на цивільних осіб шляхом створення групи з попередження шкоди цивільному населенню у Збройних Силах України», - написав Волкер на своїй сторінці в Twitter. :

Військовий інститут на даному заході представляли офіцери кафедри правового забезпечення військового факультету фінансів і права доктор юридичних наук полковник Ігор Коропатнік та кандидат юридичних наук полковник юстиції Олег Гущин, які брали активну участь у розробці зазначеного наказу.

Слід зазначити, що управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України спільно з представництвом в Україні Центру з питань захисту цивільного населення в умовах конфлікту та за участі фахівців Військового інституту ініціювало розробку нормативно-правової бази щодо захисту  громадян, а саме — рамкового документу державної політики, який би описував завдання для складових сектору безпеки й оборони та центральних органів виконавчої влади у сфері захисту цивільного населення.

«Ми вже зараз розпочинаємо реалізацію в Збройних Силах України стандартів та політики НАТО щодо захисту цивільного населення», — підкреслив полковник Ноздрачов.

Фотографії