Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

У Міністерстві оборони України триває робота зі створення інтегрованих систем закупівлі

На виконання доручення Міністра оборони України від 07.12.2016 №1773/у/121 та в рамках роботи зі створення інтегрованих систем закупівлі в Міністерстві оборони України стосовно виконання Плану дій з впровадження оборонної реформи в 2016-2020 роках (дорожня карта оборонної реформи) Лінгвістичним науково-дослідним центром Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка було здійснено переклад з англійської мови стандартів НАТО серії AQAP щодо гарантування якості товарів та послуг.

Стандарти НАТО серії AQAP ґрунтуються на тому, що обороноздатність залежить у значній мірі від якості оборонної продукції (систем озброєння), включаючи комплекс технічних засобів, програмного забезпечення, засобів обслуговування, персоналу і процесів, а якість найкращим чином може бути досягнута шляхом застосування комплексного системного підходу до якості на всіх стадіях життєвого циклу продукції.

Отже, сучасний підхід до створення і експлуатації систем озброєння вимагає стандартизації багатьох технологічних процесів і технічних рішень, а вимоги AQAP і система сертифікації стає її інструментальної базою.
Головне, що норми стандартів AQAP також як і документація AQAP, - це доповнення і розширення норми ISO 9001:2008 в розвитку системи якості поставок для армії.

Так, наприклад, наявність сертифіката AQAP 2110:2010 дає змогу підприємству поставляти свою продукцію збройним силам країн НАТО без додаткового узгодження.

У рамках роботи зі створення інтегрованих систем закупівлі в Міністерстві оборони України науковими співробітниками лінгвістичного науково-дослідного центру було виконано переклад наступних стандартів НАТО серії AQAP:

  1. Публікація НАТО з питань гарантування якості AQAP-2070 «Взаємне державне гарантування якості», видання В, редакція 3. Дана публікація має на меті стандартизацію і гармонізацію процесу запитів на отримання державного гарантування якості та забезпечення його виконання.
  2. Публікація НАТО з питань гарантування якості AQAP-2000 «Політика НАТО щодо інтегрованого системного підходу до якості на основі терміну експлуатації», редакція 3. Цей стандарт використовується як частина загальної політики гарантування якості процесів життєвого циклу продукції та послуг.
  3. Публікація НАТО з питань гарантування якості AQAP-2009 «Керівництво НАТО щодо використання серії публікацій НАТО з гарантування якості», редакція 3. Ця публікація представляє собою серію публікацій НАТО з гарантування якості 2000. Вона є керівництвом з роз’яснення та застосування вимог, викладених у серії публікацій НАТО з гарантування якості стосовно інтегрованого системного підходу до питань гарантування якості протягом життєвого циклу.
  4. Публікація НАТО з гарантування якості AQAP-2105 «Вимоги НАТО до розробки планів якості за контрактом», редакція 3. Ця публікація містить вимоги НАТО до планів якості, які використовуються в контрактах на постачання.
  5. Публікація НАТО з гарантування якості AQAP-2110 «Гарантування якості. Вимоги НАТО під час проектування, розробки та виробництва», видання D, редакція 1. Ця публікація містить вимоги НАТО до процесу гарантування якості.
  6. Публікація НАТО з гарантування якості AQAP-2120 «Вимоги НАТО до гарантування якості під час виробництва», редакція 3. AQAP 2120 містить вимоги НАТО до якості під час виробництва.
  7. Публікація НАТО з гарантування якості AQAP-2130 «Вимоги НАТО до гарантування якості під час проведення перевірок та випробувань», редакція 3. AQAP 2130 містить вимоги НАТО до якості.
  8. Публікація НАТО з гарантування якості AQAP-2131 «Вимоги НАТО до гарантування якості продукції під час проведення остаточних випробувань», редакція 2. AQAP 2131 визначає вимоги, які висуваються до постачальника, відносно гарантування якості під час проведення остаточного інспектування продукції.
  9. Публікація НАТО з гарантування якості AQAP-2310 «Вимоги системи менеджменту якості НАТО до постачальників в авіаційній, космічній та оборонній сферах».