Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЖАЛОБНИХ ЗАХОДАХ З ВШАНУВАННЯ ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

В цьому році виповнюється 84-я річниця організованого комуністичною владою колишнього СРСР геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років. За даними дослідження, проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М. в. Птухи НАН України спільно з американськими дослідниками, в Україні в 1932-1934 роках від голоду померло близько 4 мільйонів осіб, або 13% усього населення. Згідно з іншими даними, в пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні вмирало 24 особи, щогодини – 1 тисяча 440, щодоби – 34 тисячі 560. Таким чином загинуло 4,5 мільйона українців. Світовий конгрес українців у ці тижні організовував вшанування пам’яті в 32-х країнах світу. Тема заходів: “Голодомор не зламав”. Цього року національні пам’ятні заходи присвячені людям, які змогли реалізувати себе, незважаючи на пережите в 1932-1933 роках.

Курсанти Військового інституту взяли участь у жалобних заходах біля меморіалу під егідою президента України Петра Порошенка. У заходах також брали участь свідки голодоморів, предстоятелі українських церков, урядовці, народні депутати, представники дипломатичних установ та громадськості. Представники різних релігійних конфесій відправили панахиду за жертвами голодоморів, закінчились офіційні заходи стартом загальнонаціональної хвилини мовчання та акції “Запали свічку пам’яті”.

Окрім того, за сприяння Національного музею “Меморіал жертв Голодомору” офіцери, курсанти та працівники ЗС України матимуть можливість 27 листопада відвідати прем’єру пластичного перформансу “Очевидці”, який представить новостворений театр “СвОлоки”. За основу перформансу взято історії-монологи реальних людей, які вижили в роки Голодомору 1932-1933 рр. Мета акторів – дати глядачу можливість відчути цю трагедію через людську долю і людські емоції.  

Фотографії