Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Треба продукувати мир в режимі щастя

Викладачі кафедри військової журналістики ВІКНУ провели промоакцію у Чернігові щодо популяризації професії військового журналіста в контексті професійної орієнтації абітурієнтів 2016 року.

У заході взяли участь журналісти провідних місцевих видань, головний редактор журналу «Військо України» полковник Валентин Буряченко та керівник регіонального медіа центру МО України полковник Вадим Мисник.

Про це повідомляє телерадіокомпанія SvobodaFM.

В зоні АТО працюють близько 15 українських військових журналістів, у тому числі з Чернігівщини. Усього з початку бойових дій на Сході загинув один їхній колега, 2 були поранені.

А з того боку лінії розмежування їм протистоїть у рази більша когорта російських бійців «інформаційного фронту».

Про це під час зустрічі з журналістами Чернігова у культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» повідомили професор кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заслужений журналіст України Олександр Клубань, доценти вказаної кафедри Валерій Король та Григорій Любовець.

За словами Олександра Клубаня, в умовах інформаційної війни, що триває паралельно з конфліктом на Сході, нагальною є потреба відроджувати військову журналістику, причому на основі нових стандартів і з новим наповненням.

«Потрібна фахова підготовка такого собі «універсального солдата інформаційного фронту», здатного протистояти сучасним викликам, ризикам і загрозам, - пояснив він. – Аби механізм цей запрацював, необхідне відповідне наповнення. Тому півроку тому у Військовому інституті групою фахівців-практиків створено кафедру військової журналістики. Тепер ми проводимо набір розумних, мотивованих, патріотично налаштованих, фізично здорових хлопців і дівчат, які мають творчі здібності і бажання працювати».

Тож усі, хто вважає себе такими, можуть до 1 червня звернутися до районного (міського) військкомату за місцем мешкання і подати документи на вступ до Військового інституту. Вступники здаватимуть сертифікати ЗНО з української мови та літератури, іноземної мови та пройдуть конкурс творчих здібностей.

Аби презентувати нову кафедру та її навчальні можливості, викладачі вирушили у тур Україною. Першим містом у ньому став Чернігів – місто, де 4 роки тому вони вперше презентували свою книгу «Журналісти стріляють не кулями». Крім цього, науковці розповідають про результати своїх розробок у галузі комунікаційно- контентної безпеки.

«Ми намагаємося визначити сутність явищ, на які раніше не звертали увагу або не доходили по глибині, - зауважив Валерій Король. - Зокрема на те, що у нас немає війни, а є гібридна, місіанська агресія сусідньої держави. Гібридна тому, що захоплення території йде кількома способами, а місіанська – через віковічну російську ідеологему місії визволення інших народів. На жаль, одночасно з агресією її носії нищать свідомість українців і це – найбільша загроза на даному етапі. Тому комунікаційна-контентна безпека є наріжним каменем, який ми маємо протиставляти російсько-путінським агресорам. Відтак завдання нашої кафедри – готувати таких безпекових фахівців».

Більше того, викладачі вже знають рецепт перемоги.

«Треба продукувати мир в режимі самореалізації і щастя. Якщо ми не боїмося, а будуємо плани, розвиваємося, мріємо, то ми перемагаємо», - запевнив журналістів Григорій Любовець.

Фотографії