Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

У ВІЙСЬКОВОМУ ІНСТИТУТІ ПРОЙШЛИ ЗАХОДИ З НАГОДИ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

Найкращі курсанти та офіцери Військового інституту, більшість з яких є учасниками АТО або інших збройних конфліктів, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав,  взяли участь в урочистому зібранні у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил під егідою Президента України Петра Порошенка.

Президент відзначив внесок воїнів-афганців у події Помаранчевої Революції та Революції Гідності, зазначивши, що вони були серед перших, хто вийшов для боротьби проти несправедливості.

- І коли я заходив до “Афганської сотні” вночі у палатку, ми сиділи і говорили, і мріяли, яким чином нам боротися за свободу, волю, незалежність нашої держави, -  зазначив Петро Порошенко.

За словами Президента, за часів колишнього СРСР тема участі військових у локальних війнах зумисно замовчувалася. Україна ж першою на пострадянському просторі на знак глибокої поваги до своїх синів, яким мимоволі випало воювати далеко від рідних домівок і до того ж за чужі інтереси, почала офіційно відзначати 15 лютого День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У заході також взяли участь Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко.

У Військовому інституті урочистості розпочались з відкриття фотовиставки “Афганістан… 1979-1989”, яка розповідає про участь обмеженого контингенту в неоголошеній пекельній війні. Джерельною базою виставки, яка налічує 64 світлини, є фотодокументи з фондозбірні Меморіального комплексу “Національний музей історії України у другій світовій війні”. Автори світлин – українські  та іноземні фотокореспонденти, офіцери, яким довелося виконувати військовий обов’язок в Афганістані. Зокрема, уперше демонструються фото, авторами яких військовослужбовці С.В. Буковський та В.Й. Комар. Значну частину виставки займають аматорські фото. Очима кореспондентів відвідувачі можуть побачити Афганістан, його жителів, їхні звичаї, побут та культуру. Для послідовного відтворення подій в Афганістані у 1979-1989 роках світлини розміщені за хронологією й відображають участь у цих подіях представників різних родів радянських військ та військових спеціалістів.

- Виставка переконує, що будь-яка війна – це смерть, каліцтво, вона "вдягає" в журбу тисячі материнських сердець як на Батьківщині, так і по той бік Гіндукушу. У війни холодні очі, власний рахунок, своя безжальна арифметика... - сказав у своєму вступному слові голова Ради ветеранів Військового інституту полковник запасу Микола Дорохов.

Окрім того, Микола Сергійович коротко проінформував курсантів про історію збройного протистояння в Афганістані та пережиті ним почуття та емоції під час виконання службових завдань у цій далекій країні. Закінчився захід оглядом виставки та загальним фото.

На початку святкового зібрання начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін розповів про не легкий шлях військових, які брали участь у різних збройних конфліктах, поділився своїми досвідом служби у ДР Афганістан, дав оцінку сучасним суспільно-політичним процесам які відбувались та нині проходять у нашій країні.

- Політичні моделі проходили, а залишалися люди, залишалися офіцери, залишалися прості солдати, які виконували свої обов’язки, залишалися мами, які молилися і завжди будуть молитися за своїх дітей та залишалися батьки, які розуміли ціну суворого життя, - зазначив у своїй промові генерал-майор Віктор Балабін.

Про героїзм наших воїнів, ціну життя, дружби, єдності, військову відданість й братерство розповіли у своїх виступах учасники бойових дій в Афганістані.

До присутніх були доведені привітання Міністра оборони України, ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка та святковий наказ начальника Військового інституту, якими заохочено представників навчального закладу – учасників бойових дій на території інших держав. Приємним сюрпризом для ветеранів бойових дій стало вручення від імені дирекцій Національного драматичного академічного театру імені Івана Франка та Національного академічного театру російської драми імені Лесі України запрошень на прем’єрні вистави та книжних видань сучасної патріотичної літератури.

Виступи учасників заходу супроводжувалися музичними вітаннями та піснями солістів військового оркестру, серед яких були учасник бойових дій в Афганістані Леонід Мухін, учасниця АТО Маріана Дружинець та Анатолій Варченко. Особливими оваціями аудиторія підтримала нову музикальну композицію Анатолія Варченко “Від Афгану до Донбасу”.

Фотографії