Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

СПІВРОБІТНИКИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ПРОВЕЛИ ДЛЯ КУРСАНТІВ ВІЙСЬКОВОГО ІНСТИТУТУ ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС ПО РЕВОЛЮЦІЙНИМ ПОДІЯМ 1917-1921 РОКІВ

За ініціативи Національного музею історії України з метою поглиблення знань курсантів Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка про події національно-визвольного руху в Україні 1917-1921 років за незалежність було організовано лекцію і оглядову екскурсію, які стали вінцем заходів щодо вшанування пам’яті Героїв Крут.

Старший науковий співробітник музею Володимир Іванченко розповів курсантам про історію бою під Крутами після чого переглянули короткий відеофільм “Лист без конверту” з його обговоренням.

― Якщо поглянути на ці події з тактичної точки зору, то вони завершились успіхом українського народу адже наступ Муравйова було зупинено на тиждень, що дало тодішній українські владі укласти Брест-Литовський мирний договір з центральними європейськими державами, ― зазначив науковець.

Присутнім військовослужбовцям детально розповіли про ситуацію яка мала місце на українських землях в 1917-1921 роках. Побачили оригінальні видання та фотографії часів Центральної Ради, Української держави, Директорії УНР, оригінали документів та особисті речі Михайла Грушевського і його родини, гетьмана Павла Скоропадського та інших відомих діячів того часу. Також оглянули унікальні фотографії періоду 1917-1921 рр., на яких зображені провідні державні діячі, друкарську машинку секретаріату Центральної ради “Ундервуд” на якій було набрано І Універсал про незалежність, жовто-блакитний прапор із написом “Слава вільній Україні” 1918 р. (до речі, таких прапорів лише 2 у світі), махновські прапори, холодну та вогнепальну зброю початку ХХ століття та справжню тачанку, яку використовували махновці у 1920 р.

― На тлі виснажливої Першої світової війни у Російській імперії розпочалася Лютнева революція тож у березні 1917 р. в Україні розпочалася національно-демократична революція. У Києві був створений представницький орган політичних, громадських, культурних та професійних організацій – Українська Центральна Рада. Головою Центральної Ради обрали видатного українського історика і громадсько-політичного діяча Михайла Грушевського. Не дивлячись на всі заходи, які вживала тодішня влада українська революція 1917-1921 рр. зазнала поразки. Більша частина території України була захоплена більшовицькими військами. Західноукраїнські території увійшли до складу Польщі, Чехословаччини та Румунії. Уряд УНР продовжив діяти у вигнанні, ― підсумовуючи екскурсію сказав Володимир Іванченко.

Проте, як зазначив історик, опір національно-ідейного українства та інтелігенції не припинявся, що й дало змогу отримати нашій країні таку бажану перемогу – Незалежність, 25-ту річницю якої будемо відзначати цього року. А сама історія незалежності, ціна яку ми за неї заплатили, повинна стати для всіх нас пересторогою та дороговказом у майбутнє.

Командування Військового інституту висловлює подяку співробітникам Національного музею історії України за надану можливість провести історично-пізнавальний  захід 

Фотографії