Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Курсантам презентували проект «Український схід»…

4 листопада курсанти Військового інституту відвідали Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Курсантам презентували новий проект «Український Схід», створений за підтримки Українського культурного фонду. 

Сучасна російсько-українська війна… Нова виставка – про неї. Про тих, хто на східних теренах нашої держави протистоїть агресорові. А ще – про населення, яке страждає, виживає, бореться. Про соціогуманітарні проблеми, породжені бойовими діями й тимчасовою окупацією.

За кожним експонатом виставки – історія бійця, бою, військового підрозділу, переселенця, полоненого, всієї України. Надходження артефактів – свідків війни не припиняється ні на мить. 

«Український Схід» – це платформа для пояснення перебігу подій та місце збереження пам’яті про учасників і свідків війни, простір для патріотичного виховання громадян, місце індивідуальної та колективної рефлексії на тему її передумов, впливу на сучасників і долю Європи.

Процес створення нового виставкового проекту був стрімким і напруженим. Народилася величезна кількість ідей і задумів, які втілюються так, щоб відвідувач побачив, прочитав, почув, відчув, подумав і, зрештою, відрефлексував. Наприклад, структуруванню й емоційному наповненню експозиції сприяє кольорове вирішення її простору. Колір запеченої крові супроводжує наратив про події на фронтах Першої та Другої світових війн. Сірий колір передає стан звичайної людини, яку війна поставила поза законами моралі й гуманітарного права. Всі музейні інсталяції сприяють філософському прочитанню виставки.

 

Ольга Вікарчук

Фотографії