Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Курсанти-юристи вибороли право участі у всеукраїнському конкурсі

У Військовому інституті відбулася лекція на тему «Воєнні злочини на Донбасі», з якою виступив адвокат Української Гельсінської спілки з справ людини Максим Тимочко. Курсанти дізналися про специфіку роботи українських та світових правозахисних організацій та судових органів, обговорили одне з найважливіших питань сьогодення – правові аспекти збройного конфлікту між Росією та Україною.

Лекція відбулась в рамках підготовки нашої курсантської команди – майбутніх військових юристів до участі у Всеукраїнському конкурсі з Міжнародного гуманітарного права (МГП), який проводить Міжнародний Комітет Червоного Хреста – найбільша в світі гуманітарна міжнародна організація. Юристи - третьокурсники військового факультету фінансів і права Роман Братусь, Володимир Манішевський та Євген Загайнов вибороли право на участь у конкурсі за результатами відбору, де за кількістю балів увійшли до десяти кращих. Вирішувати складні відбіркові завдання учасникам активно допомагали їхні колеги – курсанти 324-ю навчальної групи Валерій Рамік, Андрій Ярема, Богдан Налуцишин, Олександр Мацак, Анна Чернецька. Тренер команди Військового інституту професор кафедри правового забезпечення полковник юстиції Олег Гущин розповідає: «Всього у відборі взяло участь 36 команд з університетів всієї країни. Причому суперниками наших курсантів є переважно студенти магістратури, які вже мають неабиякий досвід участі у подібних заходах. Тим більш значущим є вихід нашої команди в основний раунд змагань. Безумовно – підготовка команди передбачає налаштованість на перемогу, але незалежно від результату – це вже перш за все перемога над собою та мотивація до подальшого навчання».

Лекція правозахисника була цікавою і змістовною. Курсанти активно долучалися до дискусій з гостем, з’ясовували  незрозумілі для себе питання та переймали знання досвідченого колеги. Максим Тимочко повідомив, що курс лекцій буде тривати щонайменше до кінця грудня і передбачає обговорення базових питань щодо норм та принципів МГП, міжнародної кримінальної відповідальності за їх порушення, норми захисту цивільного населення та прав військовополонених тощо.

 «Курсанти – майбутні військові юристи мають досконало знати норми міжнародного права, - зауважив пан Тимочко, - бути обізнаними в правових аспектах збройних конфліктів, чітко орієнтуватись у їх видах та формах, розуміти причини і суть. Адже про ці та інші актуальні проблеми буде йтися на Всеукраїнському конкурсі з міжнародного права».  

курсант Кіріл Самойленко

курсант Анна Прус (фото)

кафедра військової журналістики

Фотографії