Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Курси пройдено - попереду практична робота

У Військовому інституті відбувся черговий випуск Курсів підвищення кваліфікації. Цього разу до навчального процесу було залучено офіцерів за напрямком діяльності цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України. Протягом трьох тижнів офіцери-практики вдосконалювали свої знання, навички та вміння у різних дисциплінах.

Професор кафедри правового забезпечення полковник юстиції Олег Гущин до створення програми підійшов максимально творчо та сформував її з урахуванням досвіду практичної діяльності і реальних потреб офіцерів-сіміків. Саме тому до навчального процесу було запрошено представників гуманітарних організацій, адвокатів що практикють, правозахисників та викладачів з різних вишів. Захист цивільного населення у збройних конфліктах, воєнні злочини, Міжнародний Кримінальний Суд, діяльність Моніторингової Місії ООН з прав людини та гуманітарних акторів на Донбасі, правові та практичні аспекти гендерної рівності у війську, ідентифікація тіл загиблих за ДНК – ось лише деякі з цікавих активностей. В ході занять слухачі досліджували та обговорювали реальні бойові ситуації, відпрацьовували різні варіанти застосування права збройних конфліктів під час бойових дій.

Для офіцерів цивільно-військового співробітництва потрібні не лише загальнотеоретичні поняття, а й реальні поради. Як діяти, до кого звертатись, чим саме допомогти потерпілим? І саме в цьому ми намагаємось дати поради нашим слухачам. Насамперед це комунікації  на різних рівнях. Телефони, адреси, контакти структур, які в разі потреби можуть надати консультацію, адже випадків безліч і не завжди під них є готові алгоритми дій. До речі викладачам, яких ми запрошували, теж було цікаво. Двосторонній обмін думками та досвідом виглядав цілком природньо. Обговорювали реальні ситуації і вибудовували правильні алгоритми дій в них, - говорить Олег Олександрович.

Слухачі курсів змогли попрактикуватись і в якості прес-офіцерів військових підрозділів. Для цього кафедрою військової журналістики було розроблено спеціальні практичні кейси – реальні ситуації з військового життя. Офіцери-слухачі готували відповіді та в умовах, наближених до реальних, проводили брифінги з інформування громадськості.

Виступати перед аудиторією непросто, а коли на тебе ще націлено об`єктив камери, взагалі забуваєш про що хотів сказати, - ділиться враженнями старший лейтенант Станіслав Мосейко, офіцер групи ЦВС однієї з бригад Сухопутних військ. – Така практика надзвичайно корисна. Видно, що викладають практики. Дають слушні поради та підказують як діяти у складних ситуаціях.

За весь час, поки тривали курси, офіцери встигли познайомитись та потоваришувати між собою. Обмінялись контактами та напрацюваннями. Цікаво зазначити, що рівень учасників курсів не обмежувався рівнем посади чи звання. У групу увійшли офіцери від бригадного рівня до управління цивільно-військового співробітництва. Сповнені позитивних вражень, офіцери повертаються до своїх частин, аби поділитись отриманими знаннями з колегами та підготувати наступну зміну слухачів.

Фотографії