Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Міжнародне гуманітарне право для курсантів ВІКНУ

В рамках проекту «Просування міжнародного гуманітарного права серед українських військовослужбовців» за підтримки міністерства закордонних справ Нідерландів українські фахівці з питань прав людини та міжнародного гуманітарного права провели цикл лекцій і тренінгів для курсантів ВІКНУ різних спеціальностей.

Орієнтуватися в досить складних питаннях права війни допомагали аналітик з врегулювання конфліктів й зовнішньої політики правозахисної організації «Democracy House» Євгеній Ярошенко, адвокат правозахисної організації «Регіональний центр з прав людини» Віталій Набухотний та представник Української Гельсінської Спілки з прав людини Максим Тимочко, які опікуються долею українських військовополонених та розслідуванням злочинів на окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

Юристи-практики відзначили нагальну необхідність розуміння та дотримання військовослужбовцями основних норм і принципів міжнародного гуманітарного права, зокрема положень Женевських та Гаазьких конвенцій, захисту цивільного населення в умовах збройного конфлікту, Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду, орієнтуватися в сучасних подіях у світі й на Сході України.

«Раніше Український народ жив мирним життям, коли міжнародне гуманітарне право вивчали лише в теорії, адже ніхто не уявляв, що наша держава опиниться в ситуації, коли треба буде керуватися нормами права війни. Ми проводимо цей проект серед військових, правоохоронців, медиків, щоб знання й розуміння норм і принципів міжнародного гуманітарного права були засвоєні суспільством. Адже МГП – це ніби навігатор у ситуаціях збройного конфлікту й агресії», - розповідає координатор проекту Євгеній Ярошенко.

Звичайно, що проект впровадження МГП в навчальний процес відбувся під патронатом викладачів кафедри правового забезпечення нашого інституту, зокрема професора кафедри правового забезпечення, полковника юстиції Олега Гущина. 

Курсанти охоче долучилися до дискусії про правові аспекти окупації Криму та збройного конфлікту, що триває на Сході України, жваво цікавилися, які правові норми мають бути задіяні для засудження тих, хто розв’язує збройну агресію та порушує міжнародні мир та безпеку, а також досліджували результати роботи вже створених міжнародних військових трибуналів по колишній Югославії та Руанді, які здійснювали розгляд воєнних злочинів проти людяності та геноциду.   

Євгенія Пугач
Валерія Кротченко
кафедра військової журналістики

Фотографії