Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22 червня у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відзначали день початку Другої світової війни. Курсанти вшанували пам’ять загиблих під час німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця.

Указом Президента України від 17 листопада №1245 встановлено День скорботи і вшанування пам’яті  жертв війни в Україні, який відзначається щорічно 22 червня.

 “Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході України, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки” – з такими словами розпочав виступ заступник начальника Військового інституту з морально-психологічного забезпечення полковник Сергій Мотика -“Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу. Наш священний обов’язок – навіки зберегти память про тих, хто завоював перемогу в тій жахливій війні, і тих, хто впав смертю Героя, захищаючи територіальну цілісність нашої держави тоді і зараз, в  Донецькій та Луганській областях”.

Курсанти вшанували світлу пам’ять тих, хто віддав своє життя на полі бою під час Другої світової війни та районах проведення АТО на сході України хвилиною мовчання.

“Друга світова війна - найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Саме як страшну трагедію її пам’ятають і згадують в усьому світі. 22 червня 1941 року Радянський Союз та Третій Рейх вступили у військову конфронтацію, що увійшла в історію як німецько-радянська війна, або у радянській історіографії – Велика Вітчизняна війна”-  продовжив виступ голова Ради ветеранів Військового інституту,  полковник запасу Микола Дорохов.

На даний час у Військовому інституті проходять службу ті, хто брав участь в АТО на сході України,  а саме 20 офіцерів, 32 курсанти,  1 працівник Збройних Сил України. Вони проявили мужність, героїзм, військову майстерність в боях за територіальну цілісність нашої держави. Їх бойовий досвід, досвід ветеранів війни як ніколи важливий сьогодні в справі підготовки майбутніх офіцерів Збройних Сил України. З курсантами поділився своїми почуттями та враженнями учасник бойових дій на сході України, голова Спілки учасників АТО старший солдат Володимир Бурих.

На День вшанування пам’яті була запрошена старший науковий співробітник Національного музею історії України у Другій світовій війні Тетяна Стріхарська. Відривки з щоденників учасників війни зацікавили курсантів. Душевні записи про події того літнього дня, 22 червня, занурили в  історію перших авіаударів на столицю України, аеропорти та інші стратегічно важливі об’єкти. Завдяки влучним словам було легко уявити ті страшні хвилини.

Заступник начальника Військового інституту з морально-психологічного забезпечення полковник Сергій Мотика завершив зустріч врученням подяки представниці Національного музею історії України у Другій світовій війні за тісну співпрацю з Військовим інститутом.

Фотографії