Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ТАКТИЧНА ПІДГОТОВКА В ХОДІ НАВЧАЛЬНИХ ЗБОРІВ ЗІ СТУДЕНТАМИ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА ПРОГРАМОЮ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ-ЗАПАСУ

Сьогодні ми зустрілися зі студентами груп 41 пл, 41 пс, 41 с, майбутніми заступниками командирів рот (батарей) по роботі з особовим складом, офіцерами-політологами, офіцерами-психологами батальйонів (дивізіонів) та бригад (полків) на тактичному полі в ході занять з тактичної підготовки поблизу мальовничого селища Пирогово.

З раннього ранку студенти інтенсивно навчаються практиці виконання тактичних нормативів підрозділу, у першу чергу, вміння обладнувати  позиції опорного пункту, блок-посту, вогневі позиції та їх маскувати, підвищували свій особистий вишкіл у виконанні навчальних вправ з підготовки до стрільби стрілецької зброї автомату АК-74, кулемету ПКМ, гранатомету РПГ-7.

Програма навчальних зборів у цьому році складена таким чином, щоб в ході навчальних занять здійснювалося максимальне охоплення студентів виконанням практичних вправ і тактичних нормативів з поєднанням застосування методик психологічної підготовки, особливо з надання першої психологічної та медичної допомоги, подолання страху, невпевненості, посттравматичних стресових розладів, вміння рятувати поранених з поля бою, користуватися медичною аптечкою.

Така особливість дозволяє максимально наблизити процес польового навчання студентів до реальних умов бойової обстановки.

Це важливо сьогодні, коли здійснюється підготовка майбутніх офіцерів в умовах війни на сході України проти російсько-терористичних військ.

Як зазначив Олексій ДЕМ’ЯНЮК, завідувач кафедри тактики та загальновійськової підготовки факультету військової підготовки, кандидат технічних наук, доцент, полковник запасу, – “Науково-педагогічні працівники кафедри викладають  студентам предмет “Тактична підготовка” навчальної дисципліни „Військова підготовка” у діалектичному поєднанні  з вогневою, психологічною, стройовою, фізичною підготовкою, статутами Збройних Сил України для студентів усіх спеціальностей”.

За його словами: “Кафедра забезпечує викладання предмета “Тактична підготовка” із врахуванням, передусім, бойового досвіду здобутого офіцерами в зоні Антитерористичної операції. Так, до проведення занять неодноразово запрошувалися заступники командирів рот по роботі з особовим складом 72 омбр, 101 оброо ГШ, офіцери-психологи ГУРОС ЗС України, управління по РОС Командування Сухопутних військ та ВІКНУ.

В основу предмета “Тактична підготовка” покладені вимоги Бойових статутів Сухопутних військ та інших керівних документів із підготовки, організації та ведення сучасного загальновійськового бою до батальйону включно. Під час занять широко застосовуються методичні рекомендації ГУРОС щодо психологічної підготовки військовослужбовців до бою,  наданні психологічної допомоги в ході бою та проведенні заходів психологічної реабілітації після бойових дій.

Методична і навчальна робота кафедри постійно спрямована на розробку методик та проведення занять із використанням новітніх інформаційних технологій й спрямована на узагальнення і розповсюдження передового досвіду бойового застосування підрозділів Сухопутних військ у сучасних умовах. Провідними фахівцями кафедри є доцент Зайцев Д.В, старші викладачі Пахарєв С.О., Наконечний А.П.”.

За словами Федіра ЛЕВЧЕНКА студента навчальної групи 41 пл (1 навчальна рота, командир – майор Гальчус А.В.) майбутнього офіцера запасу, – “Провідне місце у війскових зборах займають  занятя з тактичної підготовки”. На  думку Федіра, – “Під час занять з тактики, я опанував не тільки правильно готувати стрілецьку зброю, вміти управляти особовим складом підрозділу у сучасному бою, а й вмінням в бойовій обстановці впливати на свідомість солдата задля формування високого морального духу, постійної готовності до виконання конституційного обов’язку щодо захисту Батьківщини, стійкості й впевненості дій, що необхідні в бою”.

Як наголосив доцент кафедри кандидат військових наук полковник-запасу Дмитро ЗАЙЦЕВ, – “майбутні офіцери запасу успішно навчаються теорії і практиці підготовки та ведення загальновійськового бою, навичкам з тактики дій підрозділів Сухопутних військ. В ході тактичних занять студенти вчаться здійсненню тактичних розрахунків при обґрунтуванні кількісно-якісних показників для прийняття обґрунтованих рішень та постановки бойових завдань в ролі командира механізованого взводу, роти та батальйону. Це примушує студентів, крім відпрацювання графічної частини рішення командира на топографічній карті, здійснювати бойові розрахунки до конкретної тактичної обстановки”.

Водночас, інформаційне забезпечення тактичних занять здійснювали студенти навчальної групи 41 пл Федір ЛЕВЧЕНКО, Лілія БУЙНІЦЬКА, а також Назар МАНУЛЯК.

Таким чином, за словами Богдана ЖУКОВСЬКОГО студента 41 пл навчальної групи, – “Кафедра тактичної підготовки є одним з провідних структурних підрозділів військового факультету і дає нам, студентам, переважні військові знання для професійного становлення, як майбутніх офіцерів – захисників своєї Вітчизни та Українського народу”.

Володимир КОТВІЦЬКИЙ

Фотографії