Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ОСВЕНЦИМ - ГРІЗНЕ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ДЛЯ ВСЬОГО ЛЮДСТВА

На передодні Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, який відзначається  громадськими організаціями та окремими органами влади в Україні  11 квітня на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців, у Військовому інституті було відкрито експозиційну виставку “Концтабір Освенцим – український вимір”. Виставка була створена на базі фондів Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років” із залученням матеріалів Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Державного архіву СБУ, родинного архіву художника З. Толкачова.

- Це один із найбільших нацистських таборів, у якому винищення людей було поставлено на технологічну основу. Про жертви однієї з найбільших нацистських фабрик смерті – українців концтабору Освенцим – розповідає експозиція виставки, - зазначив у своєму вступному слові заступник начальника Військового інституту по роботі з особовим складом полковник Віктор Уліч.

В свою чергу голова Ради ветеранів Військового інституту полковник запасу Микола Дорохов проінформував курсантів про трагедію в’язнів концтабору Освенцим та героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, як поставили крапку у цій кровопролитній битві народів.

- Аушвіц пов’язав долі багатьох людей, ця зловісна назва є зрозумілою в різних кутках світу, і, нарешті, найголовніше – залишається грізним застереженням для всього людства, ¾ сказав у своєму зверненні М. Дорохов.

Унікальність цієї виставки полягає в тому, що вперше музейними засобами відтворено український аспект теми, тобто розповідається мовою фактів і музейних предметів відвідувачам про те, що один із найбільших європейських народів нарівні з іншими націями страждав і боровся за власну свободу і заради майбутнього усієї Європи.  

Закінчився захід оглядом виставки та загальним фото.

Командування Військового інституту висловлює вдячність за допомогу в організації виставки співробітникам Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”.

Фотографії