Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

У Військовому інституті вперше розпочався оновлений Вишкіл капітанів

Вишкіл капітанів був створений у Силах територіальної оборони ЗСУ в 2022 році. Його розробили на основі стандартів планування виконання бойових завдань в країнах НАТО з урахування новітнього досвіду ведення бойових дій в російсько-українській війні. 

Цього року Вишкіл капітанів перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня  L-1C “Вишкіл капітанів”». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

 

Впродовж трьох місяців навчальний курс пройдуть офіцери, переважно із Сил територіальної оборони ЗСУ. Командири рот, командири взводів, офіцери штабів батальйонів, командири батальйонів та заступники комбатів вивчатимуть процедури планування бою, ділитимуться бойовим досвідом і розвиватимуть лідерські навички. 

 

«Зброя і техніка на полі бою є дуже важливими, але ще важливіше — це навчені і мотивані люди, які зможуть її ефективно застосовувати. Підготовлені командири, які знатимуть, як планувати бій, як управляти підрозділом, і що важливо – які будуть лідерами, прикладом для своїх підлеглих, зможуть зробити наше військо сильнішим та ефективнішим», — наголошує  Андрій Холодніцький, директор курсу «Вишкіл капітанів».

 

В освітній програмі враховано бойовий досвід підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ, отриманий під час широкомасштабного вторгнення росії на територію України, та процедури, які застосовують у збройних силах країн-членів НАТО — процедури планування бою (TLP – Troop Leading Procedures), військовий процес ухвалення рішень (MDMP – Military Decision Making Process). Усі інструктори мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

 

 «Вишкіл капітанів вийшов на вищий рівень. В оновленому курсі додані дисципліни з всебічного забезпечення бою, удосконалено навчальні кейси для планування бою з урахування вивчення та впровадження досвіду. Також більше часу буде приділено вивченню ПК “Кропива” та системи ситуаційної обізнаності “Дельта”. Після завершення навчання випускники отримають військову спеціальність “Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів”», — зазначає Ігор Степанченко, академічний директор курсу «Вишкіл капітанів».

 

ВІКНУ імені Тараса Шевченка і Фонд «Повернись живим» об'єднали зусилля в реалізації «Вишколу капітанів». Фонд залучатиме кошти благодійників, створюватиме умови для навчання і проживання слухачів.

 

«Вишкіл має висококваліфікованих інструкторів і адаптовану до реальних бойових дій програму, яка опирається на потрібні у сучасній війні рішення. Якщо ротні, сержанти, офіцери бойового управління батальйонів гарно підготовлені — підрозділ виконує задачі, лінія фронту тримається. Тому треба вкладатися у навчання. Фонд готовий це робити. Для нас як співзасновника Вишколу капітанів важливі і якісні, гідні умови навчання й розміщення людей. Сподіваємося з кожним наступним курсом його покращувати, враховуючи досвід і зворотній зв’язок від випускників», — говорить Тарас Чмут, директор Фонду «Повернись живим».

Фотографії