Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Кіно заради перемоги: військовослужбовцям ВІКНУ показали фільм "Довбуш"

Кінострічку продемонстрували в межах всеукраїнського туру "Кіно заради перемоги". Заслужений артист України, український кінорежисер Олесь Санін особисто презентував фільм для військовослужбовців вишу.

 

Пан Олесь поділився з військовими деталями створення фільму, розповів про цікаві моменти знімального процесу, про перших глядачів картини – ними стали бійці 68-ї ОЄБр імені Олекси Довбуша, а також про важливість українського кінематографу для історії держави та світового визнання.  

 

«Цей фільм про славу, про героя і про те, як і чому люди стають героями. Я довго шукав відповідь на це питання - чому? І врешті зрозумів. Коли людям тяжко і страшно, вони знаходять для себе певний образ героя, який їх врятує, який покаже приклад у боротьбі. Ці герої, іноді і уявні, дають надію для простих людей на мирне життя», - сказав режисер. 

 

В основі сюжету фільму — життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Він є втіленням архетипу українця із почуттям власної гідності, українця, що не є войовничим за своєю природою і понад усе мріє про мирне, вільне та щасливе життя на своїй землі. Та коли вороги зазіхають на його свободу, він готовий пожертвувати усім і зі зброєю в руках захистити гідність свою, свого народу і свою любов. 

 

"Військовослужбовці бачать, що вони не дарма зараз воюють і що триста років тому були такі ж хлопці, як вони. Це історії про те, що твоє життя, твій подвиг — не дарма, що може хтось колись про тебе складе пісню і просто буде знати, що ти існував, а може хтось колись назве тебе героєм", — розповів режисер.

 

Курсанти були вражені від якості та реалістичності картини, а також зрозуміли всі приховані сенси, які вона несе, провели паралель між сьогоденням і історичним минулим України.

Фотографії