Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

В ІМ'Я СВОБОДИ І ДЕМОКРАТІЇ

Тема єдності народу України та цілісності її території,  розмова про мужність і героїзм в ім'я свободи, незалежності та демократичного розвитку нашої держави були в центрі уваги учасників зустрічі  - студентів історичного факультету та факультету психології, що навчаються за програмою військової підготовки офіцерів запасу,  із студентами, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору у листопаді 2013 року – лютому 2014 року на Майдані в Києві. Серед них Сергій  Мельник, Василь Ютовець, Георгій Борисов.  Вони розповіли про  Є́вромайда́н,  протестні акції, учасниками яких були, передусім, проти корупції, свавілля правоохоронних органів та сил спецпризначення, а також на підтримку європейського вектора зовнішньої політики України.

Особливу зацікавленість у присутніх викликали розповіді С. Мельника та В. Ютовця, які добровільно увійшли у склад команди, що пройшла військову підготовку на полігоні і була відправлена для виконання завдань щодо охорони границь Дніпропетровської області. С. Мельник разом із В. Ютовцем зі зброєю в руках несли службу на визначених блокпостах.  Їм приходилось пильно охороняти свій пост, не випускаючи з рук зброї, не допускати до посту сторонніх осіб, проявляти ініціативу і дисциплінованість.

Ці студенти продемонстрували любов до Батьківщини, свого народу, своїми діями сприяли  становленню й утвердженню України як демократичної, правової  держави. Їх практичні дії показали  готовність молоді продовжити бойові традиції старших поколінь захисників Вітчизни,  відстоювати її незалежність, служити і захищати її,  поважати свободу, демократію, справедливість.

З підйомом сприйняла молодь підписаний Президентом України 13 листопада 2014 року  Указ про встановлення в Україні Дня Гідності та Свободи з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року. Відзначати це свято ми будемо щорічно 21 листопада.

Голова Ради ветеранів Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка полковник запасу Дорохов М.С.