Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

КУРСАНТИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТІ ТА ОНЛАЙН СЕМІНАРІ ІЗ БЕЗПЕКОВИХ ПИТАНЬ

18 травня у Ветеран Хабі відбулась зустріч з Генеральною секретаркою Латвійської трансатлантичної організації (LATO)  Сігітою Струбергою, яка розповіла курсантам Військового інституту, які беруть участь в проєкті АМ&РМ (Центр протидії інформаційним агресіям) про нагальні інформаційні загрози у Балтійському регіоні. LATO – громадська організація, яка досліджує проблематику агресивних інформаційних впливів на суспільство.

«На основі проведених соціологічних опитувань й наративних аналізів певна кількість латвійців вбачають у російській пропаганді реальну загрозу, - розповіла пані Струберга.

Хоча чимало пересічних громадян Латвії російську інформаційну загрозу віднесли лише на 8 місце. І це насторожує.

За протидію інформаційним загрозам у Латвії відповідає Центр передового досвіду НАТО (СТРАТКОМ), а також Міністерство оборони.

Важливим є й те, що за поширення фейкових новин у Латвії автори несуть кримінальну відповідальність.

Найбільш небезпечна пропаганда, на думку Генеральної секретарки, - у розважальному контенті. Зокрема, у гумористичних нічних шоу, адже глядачі впевнені, що «там немає пропаганди». Особливо небезпечні наративи присутні у новорічних програмах.

Пані Струберга наголосила, що у Латвії не навчають фахових військових журналістів. До того ж у Латвії відсутні профільні військові періодичні видання і радіо. За кошт Міністерства оборони транслюється лише одна телевізійна програма про Латвійську армію. Спікерка наголосила, що це є великою проблемою.

Тому недержавні організації й центри медіаграмотності набувають великого значення у протидії інформаційним загрозам.

Російська дезінформація у Латвії найбільш поширена серед дорослого населення і спрямована на їх пасивність у культурному та політичному житті країни. Відомо, що в країні великий відсоток російськомовних людей, які не володіють державною мовою і не поділяють європейських цінностей.

У Латвії також функціонують чимало шкіл з російською мовою навчання, що само по собі є прийнятним. Але ж, існує реальна загроза поширення пропагандистських наративів через освітянські осередки і не тільки.

Зокрема, у прикордонній Латгалії - регіоні на кордоні з Росією й Білорусією – у населення формують протестні настрої через російські медіа.

У країні також спостерігається велика кількість інформаційних атак з боку Китаю. У них – дискредитація дій уряду США й ЄС.

У рамках зустрічі наші курсанти взяли участь в онлайн семінарі, присвяченому питанню геополітичного значення Арктики - північного полярного регіону за природні ресурси якого загострюється боротьба між провідними країнами світу.

Наостанок, пані Сігіта Струберга наголосила, що Латвійська трансатлантична організація (LATO) підтримує ініціативу курсантів, їх проєкт АМ&РМ й готова до співпраці у сфері протидії російській пропаганді.

 

Анна Гудзь

Яна Задубінна

Фотографії