Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Шана людям, які подолали наслідки Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 році на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух, який спричинив соціально-екологічну катастрофу глобальних масштабів. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Пам’ятаємо про ліквідаторів страшної аварії на Чорнобильської АЕС та дякуємо людям, які, не шкодуючи свого життя і здоров’я, подолали наслідки найбільшої у світі техногенно-екологічної катастрофи.

Для подолання  наслідків чорнобильської катастрофи були вкладені колосальні кошти, задіяні величезні ресурси.  Але найголовнішим в ліквідації будь-якої трагедії залишаються люди. На жаль, багато самовідданих людей, не жалкуючи здоров’я та життя, рятували мешканців забруднених територій і не дожили до цього дня.

Нині у Військовому інституті працюють 8 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: Надія Григолінська, Олександр Клубань, Віктор Ліпунов, Володимир Пастух, Володимир Савенко, Ратмір Сапожніков. Задля життя на землі, спільними зусиллями вони здолали тяжкі наслідки Чорнобильської катастрофи, щоб подібного не сталося у майбутньому.

Не так давно пішов із життя наш працівник, ліквідатор аварії, військовий журналіст  Володимир Воронков - один із авторів спеціального випуску альманаху «Київський журналіст» - «Чорнобиль. Довге і болісне відлуння. - Київ, 2016».  Ця книга – колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, яка сталася на український землі, на березі Прип’яті,  про її трагічні наслідки для нашої країни й всього світу, для доль мільйонів людей. В основі видання – висвітлення ліквідації наслідків аварії українськими журналістами, багато з яких, на превеликий жаль, передчасно відійшли у вічність.

У цей Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, ми низько схиляємо голови й вшановуємо світлий образ тих, хто не вагаючись ступив у атомне пекло і собою закрив нас від найстрашнішої біди та врятував Землю.

 

Микола Дорохов