Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

НАТО відзначає 72-гу річницю з дня створення

4 квітня НАТО відзначає свою 72-гу річницю. Саме у цей день, у 1949-му році у Вашингтоні представниками 12 країн був підписаний Північноатлантичний договір, на підставі якого було засновано Організацію Північноатлантичного Договору.

  Альянс був створений на противагу агресивній політиці СРСР, адже навіть після закінчення Другої Світової війни Сталін не змінив свої експансіоністські погляди. Повалення режиму Гітлера означало не лише звільнення країн від нацизму, а й те, що Європі вкрай потрібен оплот безпеки та стабільності. Тому, першим кроком до побудови стійкого оборонного союзу став Брюссельський договір, підписаний у березні 1948 року.

  Шлях співпраці України із НАТО бере свій початок з моменту отримання Україною незалежності. Вже у 1994-му Україна стала першою пострадянською країною, яка приєдналася до Партнерства заради миру. Важливо зазначити, що разом із НАТО українці надавали миротворчу підтримку у військових операціях на Балканах, що підтверджує прагнення нашої країни брати участь у забезпеченні євроатлантичної безпеки.

  9 липня 1997 року в Мадриді український президент і глави держав і урядів НАТО підписали Хартію про Особливе партнерство між НАТО і Україною, згідно з якою було створено Комісію Україна-НАТО (КУН), яка є відповідальним органом за розвиток відносин між НАТО й Україною.

  У травні 1997 року в Києві відкрився Центр інформації та документації НАТО, а у квітні 1999 року – Офіс зв’язку НАТО. Відкриття у 2004 році Офісу оборонної документації НАТО в Україні, підтверджує тісне співробітництво нашої країни з альянсом.

  Військовий інститут усіляко сприяє розвитку співробітництва з альянсом. Так, у межах програми ERASMUS+ було укладено угоди з вищими військовими навчальними закладами країн НАТО: Болгарії, Литви, Польщі, Хорватії, отримавши фінансове забезпечення на академічну мобільність на обмін курсантами, викладачами й науковцями.

  Вступ України до НАТО і сьогодні залишається актуальним питанням. На жаль, через збройну агресію Росії на Сході країни, вступ до альянсу супроводжується рядом перешкод. Незважаючи на це, Україна й надалі продовжує нарощувати військову міць аби стати надійним рубежем оборони Європи.