Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Першокурсники пройшли всі етапи курсу «Бойова система виживання воїна»

Курсанти першого курсу Військового інституту  закріпили на практиці  теоретичні знання  з  інженерної підготовки, РХБЗ і тактичної медицини під час проходження курсу «Бойова система виживання воїна» на базі  Навчального центру «Десна» імені Ярослава Мудрого.

Курсантами були відпрацьовані практичні заняття з :

  • Порядку встановлення та зняття поодиноких протитанкових та протипіхотних мін. Практичне встановлення та маскування поодиноких протитанкових та протипіхотних мін.
     
  • Види зброї масового ураження та радіаційних, хімічних небезпечних об’єктів. Призначення засобів захисту органів дихання та шкіри. Порядок одягання та знімання основних зразків ЗІЗ.
     
  • Вибір місця для відпочинку і облаштування укриття. Організація відпочинку.
     
  • Підтримання теплового балансу організму.
     
  • Розпалювання багать різних видів та облаштування вогнища.
     
  • Пошук поранених на полі бою. Евакуація з поля бою.

Керівництво навчальних зборів старались використовувати відведений час для практичних занять максимально ефективно, враховуючи свій бойовий досвід участі в АТО. 

« Найголовніше, ми намагались створити атмосферу довіри, співробітництва та адаптації курсантів до умов практичної діяльності. Адже умови  в проходженні навчального курсу «Бойова система виживання воїна» максимально наближені до бойових.» - прокоментував начальник навчальних зборів підполковник Сірий Андрій Володимирович.

 Курсанти розповіли й про свої враження від проходження курсу, про те що готувались до найскладніших  навчальних днів в зимовий період, адже були наслухані історіями старших курсів, що  навчатись військовій справі в зимових умовах набагато складніше чим у літні. Та дружня атмосфера та  бажання  стати  справжнім офіцером додавала сил.
«Однозначно можу сказати, що зараз все стало набагато легше. Ми стали сильніше, ми стали діяти впевненіше, а заразом ми стали справжньою сім'єю. Тепер нам не страшно довірятись чи покластися на товариша, адже ми маємо однаково достатній запас знань про одне одного, а також щодо здійснення колективної діяльності. Якщо згадати курс первинної військової підготовки,  на якому ми не володіли ні первинними військовими знаннями, та й не знали один одного, та зараз будь-яке завдання ми колективно швидко виконаємо. Ми більше не боїмося тримати зброю в руках або ритися в землі. Але найголовніше ми не розслабляємося, бо нам ще є над чим плідно працювати…»
поділився  враженнями курсант Луговицький Іван.

Загалом зі слів курсантів вони дуже задоволенні здобути знаннями, адже проходять багато практичних відпрацювань  та поглиблюються у вивчення предмета, чого не можна було сказати про курс первинної військової підготовки, адже там курсантів готували більш на моральну та  психологічну стійкість і витривалість.

«Завдяки курсу первинної військової підготовки я вже знала, що таке Полігон, але первинна підготовка  була літом, а зараз зима. Перший наш  зимовий вихід у спорядженні пройшов добре: цікаве навчання і багато нової інформації. День пройшов швидко, як і всі наступні. Після первинної підготовки наша зимова практика здається набагато легшою, вже спорядження не таке важке і нормативи з автоматом не такі складні.» - розповіла курсантка Панченко Вероніка.

З цікавістю курсанти слухали історії інструкторів, які ділились історіями та досвідом як учасники бойових дій. 

« Було б добре, якби ситуаціями які траплялись з військовими в АТО з нами ділились частіше, адже цей  досвід надзвичайно важливий,  бо невідомо що саме  допоможе мені в майбутньому, якщо я опинюсь у цих складних умовах…»  - продовжила курсантка Панченко Вероніка.
 

Підготувала :
Резнік Соломія
Фото: Хандога Владислава, Москалець Дарья, Резнік Соломія.

Фотографії