Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ВІЙСЬКОВА ПРАКТИКА КУРСАНТІВ: НЕЗАБУТНІ ВРАЖЕННЯ, А ГОЛОВНЕ – ДОСВІД

 Саме так вважають курсанти – майбутні військові журналісти, що навчаються на четвертому курсі. Їх двотижнева зимова практика за фахом відбулась відповідно до графіку-календарю Військового інституту у військових медіа Міністерства оборони України. 

Зокрема, курсанти вдосконалювали вміння і навички журналістської майстерності на посадах спеціальних кореспондентів, кореспондентів Центральної телерадіостудії МО України, Інформаційного агентства «АрміяІнформ» у місті Києві, вчились висвітлювати специфіку морської служби на телерадіостудії МО України «Бриз» та в інформаційній редакції Інформаційного агентства «АрміяІнформ» в Одесі, образно кажучи,  «підкорювали небо» разом з досвідченими наставниками з інформаційної редакції Інформаційного агентства «АрміяІнформ» у Вінниці.   

У місті Києві - курсантки Яна Задубінна і Анастасія Богач, їх сокурсники діляться враженнями щодо військової практики на військовому телебаченні і радіо «Армія FM». «Початок практики на радіо був насиченим та непередбачуваним, – розповідає Янна Задубінна, - адже мені з Настею Богач одразу довелося з головою зануритися в роботу. Далі, головним завданням Анастасії був пошук нової інформації для її проєкту «Крим – це Україна». Адже вже з перших випусків програма мала неабиякий усіх, тому було необхідно у скорочений термін знайти невідому широкому загалу інформацію. Для розв’зання цієї непростої задачі вона звернулася до архівних документів. Більшість матеріалів довелося перекладати з іноземної, що значно ускладнювало процес обробки. Але ж ми впорались з цим завданням. Бо ж в інституті ми приділяємо чимало часу вивченню англійської мови.  

Також, Анастасія  брала участь у ранковому шоу «Рота, підйом» разом з популярним ведучим Нікітою Гросс, допомагала іншим журналістам готувати матеріали на сайт. Нам пощастило, бо була нагода перейняти досвід від випускників ВІКНУ минулих років, зокрема старшого лейтенанта Ярослава П’ясецького, який впродовж двох років успішно проходить службу в редакційному колективі «Армія FM».  

«Мені було легко та цікаво навчати Настю! - розповідає старший лейтенант Ярослав П’ясецький, - Вона все переймала з неймовірною швидкістю. Сподіваюсь, що у майбутньому матиму змогу продовжити співпрацю з нею».  

Яна Задубінна своє покликання знайшла на шоу «Вечірня перевірка», де разом з журналістом Андрієм Давидовим впродовж двох тижнів була співведучою. Протягом трьох годин, працюючи разом, вони інформували, навчали та всіляко розважали слухачів. «Під час програми «Привіт Time» особисто для мене було приємним те, що люди не лише передавати вітання та побажання рідним та друзям, а ще й писали слова підтримки бійцям на передову. Не забували слухачі й про ведучих вечірнього шоу, надсилаючи теплі слова вдячності», - ділиться приємними спогадами курсантка Яна Задубінна.  

«Яна, - висловлює експертну думку, журналіст Андрій Давидов,-  дослухалась до всіх моїх зауважень та докладала всі потрібні зусилля для їх уникнення надалі. Порадував мене грамотний підбір тем спілкування та швидке формулювання думки. Ми б з радістю залишили Яну працювати на радіо вже зараз. Але ж розуміємо, що їй ще потрібно здобути диплом бакалавра і магістра журналістики». 

Крім цього Яна виконувала ще одне творче завдання на радіо в ролі оракула.  Тобто складала і тлумачила гороскопи. Дівчина радила слухачам не тільки сподіватися на знаки долі, а й міркувати власною головою. І не лише з точки зору астрології. Яна придумала і здійснила власний проєкт, який назвала «Здоров’я за каталогом». Кожний випуск проєкту був присвячений конкретному продукту з каталогу харчування Збройних Сил України. 

Курсантки були присутні на прямих етерах, де опрацьовували питання  та адаптувати їх під виробництво радіопрограм. 

Не поступались у творчому натхненні повідним журналістам і за два тижні підготували близько 20 різножанрових матеріалів за різною проблематикою. курсантки Анна Гудзь, Олександр Погрібний, Валентина Вілюра та Тетяна Головатюк як проходили військову практику за фахом. Вони відстежували історичні події минулого й порівнювали їх із сучасними, спілкувалися з героями своїх публікацій й вдосконалювали навички написання матеріалів.    

«Цього року ми вперше в «АрміїІнформ». Це було новим для нас. Переглянули багато архівних матеріалів й спілкувалися з істориками, що дало нам змогу підготувати матеріал до Дня соборності України, який увійшов в топ-кращих матеріалів за переглядами читачів. Інформаційна агенція дала безцінний досвід не лише у написанні матеріалів, але й у спілкуванні з людьми. Зокрема, брали інтерв’ю в одного з героїв боїв за Дебальцево. Впевнені, що ця історія стане важливою і для майбутнього покоління».  

Сумлінну роботу курсантів відзначив начальник відділення історії, розвитку національних традицій, культури та спорту полковник Віктор Шевченко: «Творчі й натхненні, курсанти якісно виконують наші редакційні доручення. Вважаємо, що молоде покоління вносить позитивні корективи в нашу роботу, їх свіжий погляд допомагає нам. Їх матеріали потрапляють у топ-кращих, тому можемо говорити про їх гарну підготовку і перспективу служити в наших військових медіа».  

У відділенні висвітлення підготовки військ проходили практику курсанти Олександр Погребний та Анна Гудзь. Вони здійснювали моніторинг офіційних представництв у соціальних мережах, порівнювали військову службу в Україні та світі, створювали авторський контент. Своїми враженнями ділиться Олександр Погребний: «Один з моїх матеріалів – про зимове маскування в різних арміях світу. Мені захотілося дослідити: як у різних країнах світу військовий камуфляж допомагає здійснювати маскування. Для цього знадобилося опрацьовувати іноземні джерела. Безперечно, згадував заняття з англійської мови у Військовому інституті. Це допомогло мені орієнтуватися в іноземних джерелах. А набутий теоретичний досвід під час навчальних занять з теорії і практики військової журналістики дав змогу підготувати до публікації корисний та пізнавальний матеріал, який ви можете прочитати на ресурсі АрміяІнформ». 

Анна Гудзь за час практики переконалася, що основний принцип роботи журналіста – точність: «Здається, це так просто - дотримуватися журналістських стандартів. У редакційних настановах BBC чітко описано, на що орієнтується якісна журналістика. Але під час роботи не завжди все вдається. За цей час я переконалася: точність - наше все. Так, в одному матеріалі помилилася з іменем коментатора. Матеріал вже опублікували, тому фахівцям довелося виправляти мою неточність вже на сайті. Тепер розумію, що це неприпустимо. Імена, дати, цифри, джерела інформації потрібно перевіряти кілька разів. Але всі навички добуваються  у процесі роботи. Наступного разу буду більш уважною». 

Отже, його величність факт у військовій журналістиці завжди був на першому місці. 

Вінниця – столиця Повітряних Сил Збройних Сил України зустріла курсантів лютими морозами і відкритою атмосферою творчого професіоналізму колективу Інформаційної редакції. Дійсно, це найдосвідченіший колектив військових журналістів, який вже тривалий час очолює полковник запасу Микола Поплавський. Повітряна тематика не проста і тому Микола Нарцісович провів  низку ознайомчих занять з новоприбулими на військову практику курсантами Ольгою Вікарчук  та Романом Рибачуком. 

Далі, так би мовити, увійшовши в посаду, курсанти виконали редакційні завдання, підготували матеріали про пошуково-рятувальні сили авіації та музей Повітряних Сил Збройних Сил України, відвідали 456-бригаду транспортної авіації імені Дмитра Майбороди. 

Матеріал про музей Повітряних Сил ЗС України був розміщений на сайті Інформаційного агентства «АрміїІнформ». В ньому курсанти розповіли про унікальні експонати і факти з історії  зародження і розвитку авіації. Йшлося про літак, котрий втричі перебільшує швидкість звуку, капсулу, яка побувала в космосі, вертоліт морської авіації, що свого часу презентував американцям незалежну Україну. Також у своєму матеріалі курсанти акцентували увагу відвідувачів музею на змозі побачити різні модифікації літаків МіГ, Су та Як, а також вертольоти Мі-2, Мі-8, Мі-24 та Ка-27. Крім літальних апаратів різних типів та техніки ППО, тут є й легендарний мобільний ґрунтовий ракетний комплекс РСД-10 «Піонер» (таких у світі залишилося всього 4).   

На честь загиблих під час виконання бойових завдань у музеї встановлено меморіальний знак «Вони не повернулися з польоту». Також меморіальний знак доповнено іменами загиблих під час авіакатастрофи у Чугуєві 25 вересня 2020 року. 

«Ця практика запам‘ятається надовго, адже я відкрив для себе Повітряні Сили - міць і потужність яких не уявляв. Тепер я розумію як мислять льотчики і сам відчуваю «небесну романтику» їх роботи. Сюди дійсно хочеться повернутись, адже робота  в насолоду, коли поруч досвідчені колеги», - ділиться спогадами від практики курсант Роман Рибачук.  

Одеса – наша українська «Південна Пальміра» і головна база дислокації ВМС України. Курсантки Поліна Коваленко, Ніка Федорцова, Світлана Кирган  проходили практику на військовому телебаченні і наочно побачили складність професії. «Вдалий телевізійний сюжет залежить від багатьох факторів. А головне від командної роботи журналіста, оператора і монтажера» - стверджує Світлана Кирган.  

Як це відбувається на практиці, курсанти бачили під час зйомок до Дня соборності України за участю курсантів Одеської військової академії на борту фрегата ВМС України «Гетьман Сагайдачний». 

 «Спілкуючись із досвідченими офіцерами, я визначилась із матеріалами на майбутнє. А також отримала слушні поради щодо специфіки висвітлення військової тематики. Я завжди мріяла відчути себе справжнім журналістом, у якого бурлить тяга до всього нового. І нарешті мені це вдалося! Ця практика відкрили нові грані цієї професії. Кожен день був дуже насичений»,- ділиться емоціями Ніка Федорцова.

Одесити Віталій Бицак та Денис Бігун практикувались в місцевій інформаційній редакції «АрміяІнформ». 

Вони впорались з відповідальним завданням, взяли інтерв’ю  у начальника Військово-морського ліцею імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного капітана 1 рангу Віктора Шмигановського.  «Радіємо з того, що наш матеріал вдався. Ми отримали гарні відгуки старших колег і читачів», - кажуть наші майбутні військові журналісти. 

І про найцінніше написала та ж Світлана Кирган: «Враження від виконаної роботи залишилися дуже позитивні, адже немає нічого, що лікує душу краще, ніж море та відчуття відзнятого сюжету. Взимку море взагалі хвилюється по-особливому. Зима - своєрідна перевірка на любов до моря. Люди зазвичай їздять до нього, аби скупатися та покрити свою шкіру бронзовою засмагою, але не для того аби насолодитися ним. Взимку  море набагато більше виходить з берегів, а тому його видно як найкраще. Літнє море – це неначе перше побачення: вражень багато, але всі вони якісь змішані. Зимове море – це вже про любов, про те, як добре побути з ним, та не злякатися холодних вітрів і штормів. Воно  залишиться в пам’яті й душі назавжди. Звісно, з героїчними українськими моряками».    

Військова практика для навчальної групи скінчилась. Звітні документи представлені, оцінки виставлені – це формальна статистика навчального процесу. Головне, що у курсантів залишились незабутні враження, емоції, відчуття нових граней професії і набутий досвід який допомагатиме їм в майбутньому створювати власні неповторні історії про захисників, які і в морі, і у небі, і на суходолі самовіддано служитимуть України.    

Автори: 
- ЦТРС МО України (м. Київ): Яна Задубінна, Анастасія Богач
- Інформаційне агенство АрміяІнформ (м. Київ): Анна Гудзь, Валентина Вілюра, Тетяна Головатюк  
- ТРЦ МО України "Бриз" (м.Одеса): Світлана Кирган, Поліна Коваленко, Ніка Федорцова
- Інформаційна редакція Інформаційного агентства «АрміяІнформ» (м.Одеса): Віталій Бицак, Денис Бігун
- Інформаційна редакція Інформаційного агентства «АрміяІнформ» (м. Вінниця): Ольга Вікарчук,  Роман Рибачук

Фотографії