Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

День Вишиванки - свято родом з давнини

 

21 травня в Україні традиційно святкується День вишиванки. Це свято покликане для збереження етнічного українського вбрання. Кожен може долучитись до нього, просто одягши у цей день свою власну вишиванку. 

Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до VI ст.. Проте, зразки української вишивки з тих часів, на жаль, не збереглися.

Вишивати національний одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм донькам, бабусі, онукам.

Вишивка хрестиком є найпопулярнішим швом, який використовують не лише у вишиванках, але й у інших вишитих виробах. Найчастіше хрестиком виконували елементи рослинного та геометричного характеру.

Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.

У кожному регіоні України техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку є різними.

Насолоджуйтесь усі своїми старовинними традиціями не тільки у цей день, але і протягом усього року, адже такої вишиванки як у нас на Україні не існує більше ніде у світі. І ми горді називати себе потомками наших славетних пращурів.  І з радістю продовжуємо традицію, яка живе в душі кожного.

Вікарчук Ольга