Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Уніфікація термінології за стандартами НАТО

Однією з проблем, що ускладнює процес взаємосумісності підрозділів Збройних Сил України та НАТО є відсутність єдиного понятійного апарату. Відповідно до цього, основною вимогою сьогодення для фахівців лінгвістичного забезпечення Збройних сил України є розробка відповідних до системи НАТО перекладів основних нормативних документів.

Лінгвістичне науково-дослідне управління як структурний підрозділ науково-дослідного центру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка безпосередньо займається практично-лінгвістичним забезпеченням. Зокрема, розроблено військовий стандарт ВСТ 01.030.001-2020 (1) «Підготовка та застосування військ (сил). Базові терміни та визначення, які використовуються в НАТО». Зазначений стандарт затверджено та введено в дію в квітні 2020 року. Безперечно, цей документ стане в нагоді у процесі кадрової підготовки та бойового застосування.
Затвердження військового стандарту забезпечить упорядкування військової термінології. Він є загальновійськовим нормативним документом, який призначений для застосування в штабах всіх рівнів, військових частинах та підрозділах. Стандарт безпосередньо сприятиме єдиному розумінню органів військового управління та стане важливим кроком на шляху до взаємосумісності з країнами-членами НАТО

Завантажити стандарт можна за посиланням: http://www.lndc.com.ua/ua/news/1/category/5/view/56

Анна Ґудзь

Фотографії