Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Чорнобильська аварія забрала життя понад 10 тисяч осіб та залишила інвалідами майже 70 тисяч. У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці ЧАЕС прогримів неймовірних масштабів вибух, який повністю зруйнував реактор і викинув у атмосферу тонни радіоактивних речовин. Сталася аварія, якої світ досі не бачив…
14 грудня Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.Дату було вибрано не випадково, 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над 4-м енергоблоком, а через два тижні, 14 грудня, головна газета КПРС «Правда» та інші центральні видання СРСР опублікували Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що Державною комісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд четвертого енергоблоку ЧАЕС. Першими ліквідаторами наслідків катастрофи стали приблизно сорок пожежників, шість із яких померли протягом наступних двох тижнів від радіаційних опіків. Вони не знали про смертельну небезпеку, яка чекала на них у повністю отруєних радіацією приміщеннях станції. Тисячі людей брали участь у ліквідації наслідків аварії. Більшість з них отримали променеву хворобу. Неможливо оцінити вклад і самовідданість людей, які ціною власного життя та здоров’я боролися з катастрофою.
Одним із ліквідаторів був і полковник запасу Володимир Савенко, викладач кафедри військової журналістики. У ті важкі часи працював в оперативному штабі з ліквідації наслідків аварії. Перебував у небезпечній близькості до зруйнованого реактора та пролітав над ним разом із пілотами на гелікоптері. Від побаченого і пережитого на серці додалося шрамів, а на голові – сивини.
«Було дуже важко дивитися на тисячі людей, яких евакуйовували із зони ураження. Вони йшли, лишивши свої домівки, з одними тільки документами та найціннішими речами. Сподівалися повернутися додому найближчим часом. Дуже багато сил було задіяно у ліквідації пожежі, майже постійно гелікоптери скидали пісок на палаючий реактор» - згадує Володимир Миколайович.
Ліквідатори – це звичайні люди, які віддали свої життя та здоров’я у боротьбі з невидимим противником. Завдячуючи їм, аварію вдалося локалізувати.