Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Тяжко в навчанні, легко в бою! У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка у розпалі різноманітні заняття та заходи в рамках навчального збору зі студентами, майбутніми офіцерами-запасу.

Кафедра загальновійськової підготовки факультету військової підготовки під керівництвом завідувача кафедри кандидата технічних наук, доцента, полковника запасу ДЕМ’ЯНЮКА Олексія  Степановича навчає студентів головним предметам навчальної дисципліни „Військова підготовка”: „Тактична підготовка”, „Вогнева підготовка”, „Стройова підготовка”, „Статути Збройних Сил України”, „Фізична підготовка” для студентів усіх спеціальностей.

Крім того, для студентів за спеціальностю „Застосування підрозділів, частин радіаційного, хімічного та біологічного захисту” викладаються предмети: „Тактико-спеціальна підготовка”, „Спеціальна підготовка”, „Зброя масового ураження”, „Засоби спеціальної обробки”, „Засоби захисту”, „Засоби радіаційної та хімічної розвідки”.

За словами Олега ГРЕБЕНЮКА студента і командира 44 пс навчальної групи, – “чільне місце у програмі зборів займає цикл занять, що організовує та проводить кафедра загальновійськової підготовки”. На його думку в ході занять з військової підготовки, у першу чергу з тактичної, вогневої, фізичної, стройової підготовки та інших предметів, найкраще гартується бойовий вишкіл майбутніх офіцерів. Тому для них, як молодих людей, ці заняття особливо дуже цікаві, з великим бажанням і натхненням вони навчаються практиці володіння стрілецькою зброєю, озброєнням та технікою.

Як наголосив завідувач кафедри полковник-запасу Олексій Дем'янюк, – “майбутні офіцери запасу мають можливість в повній мірі вивчати тактику дій підрозділів, існуючі на озброєнні Збройних Сил України зразки стрілецької зброї, прилади спостереження і стрільби, засоби та прилади радіаційного, хімічного та біологічного захисту та виконують вправи підготовчих та бойових стрільб. А сучасна матеріально-технічна база в повній мірі дозволяє проводити заняття на стройовому плацу, стрілецькому тирі, у спеціалізованих класах та на полігоні у військах. Класи та навчальні місця оснащені сучасною учбовою та електронно-обчислювальною технікою, новітніми технологічними  системами навчального процесу”.

“Головне в нашій роботі, – вважає О.Дем'янюк, –  “ми маємо підготувати для Українського війська високоосвічених офіцерів запасу, які володіють належними військовими знаннями, вміннями і навичками, необхідними для виконання службових обов’язків на офіцерських посадах за  відповідною спеціальністю, які повністю відповідають освітньо-кваліфікаційним вимогам замовників. Наші офіцери на цей час, як ніколи повинні бути практично, морально і фізично здатними захистити територіальну цілісність нашої Батьківщини.

Визначальною особливістю цього навчального року є те, що ми спільно з фахівцями кафедри військово-гуманітарної підготовки намагаємося використовувати під час практичних занять із загальновійськової підготовки – методики психологічної підготовки. Це дозволяє студентам значно легше долати фізичні та психологічні труднощі безпосередньо в ході виконання навчально-бойових завдань, а також навчати їх цим методикам.

Зрозуміло, що для сучасної молодої людини опановувати військову справу досить складно, але за влучним висловом відомого полководця ХVIII століття “Тяжко в навчанні, легко в бою!”, - хто зі студентів успішно пройде цей шлях, той значно краще адаптується до військових реалій наших Збройних Сил”.

Ми активно вивчаємо і використовуємо під час занять досвід армій розвинених країн світу та, особливо, вже набутий практичний досвід, як підрозділів, так і окремих військовослужбовців Збройних Сил, що беруть участь в бойових діях на сході України”, – додав на завершення розмови завідувач кафедри загальновійськової підготовки полковник-запасу Олексій Дем'янюк.

Необхідно зазначити, що науково-педагогічні працівники кафедри постійно ведуть роботу над удосконаленням методики проведення різних форм занять, а також практичних стрільб із стрілецької зброї, методики практичного застосування засобів радіаційної та хімічної розвідки, навчально-методичної бази кафедри. Сьогодні в колективі кафедри працює два кандидати наук (Дем’янюк О.С. та Зінчик А.Г.).

Наукова діяльність кафедри має зв’язок із практичним застосуванням існуючої на озброєнні стрілецької зброї, засобів спеціальної обробки та радіаційної та хімічної розвідки. Кафедрою протягом останнього року виконано науково-дослідну роботу „Забезпечення фізичної придатності студентів – офіцерів запасу, як майбутніх резервістів”.

Фотографії