Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Науці – творчий потенціал молоді

Відповідно до Плану наукової і науково-технічної діяльності Військового інституту на 2014 рік 25.04.14 у ВІКНУ відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених, ад’юнктів, слухачів, курсантів і студентів на тему: "Актуальні завдання гуманітарного, фінансово-економічного, правового, матеріально-технічного та лінгвістичного забезпечення підрозділів та частин Збройних Сил України".


На адресу конференції надійшли наукові доповіді з понад 15 ВНЗ та установ України.


Пленарне засідання відкрив голова оргкомітету, заступник начальника Військового інституту з наукової роботи, кандидат географічних наук, доцент полковник Ігор Ольховой, який у своєму виступі від імені директора Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України генерал-майора Ігоря Толока та начальника Військового інституту генерал-майора Віктора Балабіна привітав присутніх із початком роботи, окреслив подальший порядок та завдання.


– Основною формою популяризації воєнно-наукових та військово-технічних знань серед особового складу вищих військових навчальних закладів, – зазначив Ігор Олександрович, – є створення військово-наукових товариств та проведення публічних заходів наукової та науково-технічної діяльності, а саме: науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів тощо. На нашу адресу надійшло 246 доповідей вчених, курсантів та студентів, з них докторів наук – 7, професорів – 6, кандидатів наук – 54 та доцентів – 17. Під час роботи нашої конференції ви, її учасники, будете мати можливість апробувати свої дисертаційні, дипломні та курсові роботи, поділитись науковим досвідом, отриманим при виконанні науково-дослідних робіт і навчанні, – підкреслив полковник Ігор Ольховой.


Наголошуючи на важливості заходу в науковому житті ВІКНУ, заступник начальника Військового інституту по роботі з особовим складом, кандидат педагогічних наук полковник Віктор Уліч зауважив, що ми вже традиційно під час роботи конференції відзначаємо й чергову річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС.


– 28 років тому на теренах нашої квітучої землі сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30 – 40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році, – сказав Віктор Леонідович. – Чорнобильська катастрофа стала одним із чинників розпаду СРСР. Із тих пір в Україні та світі існує зловісний вимір часу: до і після Чорнобиля.


Сьогодні всі ми вшановуємо пам’ять тих, хто поклав життя в боротьбі з радіацією. Згадуємо пожежників, міліціонерів, військових, авіаторів, енергетиків... Вічна їм пам’ять – людям, які врятували світ від значно масштабнішої катастрофи.


Полковник Віктор Уліч поіменно назвав усіх учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які й сьогодні служать і працюють у ВІКНУ, подякував їм за героїзм та самовідданість.


Про подвиг військових, свою особисту участь у подіях 28-річної давнини розповів один із учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС полковник запасу Олександр Абрамян.


Перед учасниками заходу з музичним вітанням виступили відомі артисти України та учасники художньої самодіяльності ВІКНУ.


Від імені проректора Університету з наукової роботи доктора геологічних наук, професора Сергія Вижви учасників заходу привітав голова наукового товариства студентів та аспірантів КНУ імені Тараса Шевченка молодший сержант Віктор Мацюк, який виступив із доповіддю "Можливості гуманітарних дисциплін у формуванні полікультурної складової професійної підготовки майбутніх офіцерів".


Актуальними та змістовними були доповіді учасників конференції:  доцента кафедри фінансів і права  військового факультету фінансів і права ВІКНУ кандидата юридичних наук, доцента підполковника Ігоря Коропатніка "Актуальні завдання підготовки спеціалістів для юридичної служби Збройних Сил України", ад’юнкта науково-організаційного відділення капітана Андрія Шевчука "Фінансові ресурси Збройних Сил України: реалії та перспективи" та сержанта Ярослави Марченко "Соціальні мережі як важливий інструмент налагодження дієвої комунікації у сфері військово-цивільних відносин".


Після перерви відбулася плідна робота по секціях: "Актуальні проблеми виховної роботи у Збройних Силах України", "Технічні проблеми озброєння і військової техніки та технології подвійного призначення", "Актуальні питання правового забезпечення повсякденної діяльності Збройних Сил України", "Фінанси та воєнна економіка", "Інформаційно-психологічна безпека особистості, суспільства, держави", "Актуальні проблеми лінгвістичного забезпечення Збройних Сил України" та  "Геоінформаційне забезпечення Збройних Сил України".


Активну участь в організації та проведенні заходу взяли представники воєнно-наукового товариства ВІКНУ.


Конференція досягла своєї мети: пройшла на високому науково-методичному рівні, обговорені питання носили актуальний характер.

Фотографії