Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Листопадові урочистості на честь полеглих воїнів армії Української Народної Республіки

«О, Націє, дужа і вічна, як Бог»  - не це покоління холопів, -
 Хто злото знеславить твоїх перемог при Корсуні і Конотопі?
О, Націє, що над добро і над зло, над долю, і ласку, і кару, -
                Хто, темний, не схилить поблідне чоло в сліпучому сяйві Базару?
         Хто, мертвий, не стане у праведний слід на путі, що славою бита,
          У громі грядущих огненних побід, що ними ти вкриєш півсвіта?»

Олег Ольжич

Відбулись 19 листопада цього року  у селі Базар, що на Житомирщині. Як відомо з історії, у 2017 році 359 українських бійців прийняли останній бій і загинули від куль і багнетів більшовиків.      

На урочистому заході були присутні представники районної та обласної держадміністрації, політичні діячі, зокрема депутат Сидір Кмін, колишній полтв`язень Василь Овсієнко, який провів за дротом 14 років, курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, бандурист Василь Лютий, лірники, козацькі діти з Польщі, які так зворушливо декламували вірші, небайдужі громадяни Житомирщини, Вінниччини, Київщини.

Слід сказати, що другий Зимовий похід або Листопадовий рейд Армії Української Народної Республіки – це активні дії повстанських загонів у листопаді 1921 року, мали на меті вирішення соціально – економічних і політичних завдань. Насамперед, повстанці намагались перешкодити вивезенню продовольства з України в Росію, і тим самим врятувати населення від голоду 1921—1922 років. Стратегічним завданням операції було також підняття всенародного повстання і повалення більшовицького режиму в Україні.

Цінність і важливість Зимового походу полягає в його національній ідеї. З історичних джерел довідуємося, що жоден з учасників походу не здався в полон ворогу і не перейшов на його бік. Вони відступали під гуркіт кулеметних черг, урочисто співаючи Державний Гімн України. Українські патріоти довели - Україні бути! Україні, територіально і економічно незалежній, могутній, процвітаючій державі Європи! Досвід учасників Другого Зимового походу був запозичений у березні 1944 року вояками УПА при веденні бойових дій знову ж таки з російським окупантом. У складі повстанців був навіть створений окремий відділ «Базар», де воїни відзначалися відважністю, жертовністю, мужністю.

Учасники заходу наголошували на тому, що події Євромайдану, військові дії на Сході України також мають історичне підґрунтя. Отже, військовослужбовці Збройних Сил України наслідують приклад героїчних воїнів Другого Зимового походу.         

Тривалий час радянська влада намагалася приховати і спотворити достеменні факти з  української історії визволення 1917 – 1921 років. Тому ідея вшанування пам`яті учасників Другого Зимового походу зародилася в українських патріотів ще в 1990 – х роках, але тоді на заваді стала місцева влада, котра заборонила створення меморіалу, який би вшановував пам`ять полеглих під Житомиром воїнів. І лише 26 серпня 2002 року була реалізована ідея відкриття меморіального комплексу «Базар». Кошти були надані представниками української діаспори США і Канади, які попри відстань, шанують національних героїв.

Наприкінці заходу його учасники зауважили на тому, що у жодному разі Другий Зимовий похід не поразка, і не тільки трагедія, - а сакральне місце творення нової історії, нових перемог України над іноземними агресорами !

Ми, представники Збройних сил України повинні наслідувати величний подвиг Героїв і надалі доводити, що священна українська земля ні на Заході, ні на Сході, не потрапить до рук ворога!

 

Анна Гудзь

Селище Базар. Житомирська область



Фотографії