Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Вшанування пам`яті ветеранів війни, переможців нацизму у Другій світовій війні

У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося вшанування  Дня пам`яті перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

- В черговий раз людство вшановує ветеранів війни, переможців нацизму та увічнює пам`ять загиблих, – розпочав свій виступ заступник начальника Військового інституту з морально-психологічного забезпечення полковник Сергій Мотика. Він зазначив, що Україна понесла ніким неоціненні втрати у Другій світовій війні. Мільйони українців відзначились надзвичайною хоробрістю, серед яких лейтенант Олекса Берест. Він  встановив над рейхстагом з двома військовослужбовцями Прапор перемоги. Акт про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 року підписав українець генерал-майор Кузьма Дерев`янко.

Голова Ради ветеранів Військового інституту, учасник бойових дій в Афганістані, полковник у  відставці Микола Дорохов зазначив, що   для українців Друга світова війна – національна трагедія. Під час бойових дій, в полоні, через окупаційний терор загинуло не менше 10 мільйонів наших співвітчизників. Вони віддали своє життя за мирне небо, гідне життя в рідній країні.

Згадаємо наших героїв. Один з них – начальник військової кафедри полковник у відставці Папушин П.А. Йому зараз 90 років..

Сьогодні справу ветеранів Другої світової продовжують молоді українці в зоні проведення АТО. Чимало серед них і випускників нашого інституту. На полі бою вони мужньо захищають свою Батьківщину.

Більше 50 курсантів, які приймали участь в захисті держави на Сході нашої країни, вирішили стати офіцерами та зараз вчаться у ВІКНУ. «Я, звичайно, людина молода і не на стільки освічена, і багата досвідом, щоб судити про великі державницькі справи, проте  хочу сказати, що ми повинні прикласти максимум зусиль, волю і вміння заради побудови нашої держави та зокрема нашої армії,  - з такими словами звернувся до особового складу учасник АТО курсант Олександр Балаєв, -  сьогодні кожен з нас повинен наполегливою працею захищати мир в державі для нас і нашого майбутнього. Ми, молоде покоління, переймаємо бойовий досвід наших ветеранів».

На мітингу виступила голова Спілки учасників бойових дій в АТО, учасник бойових дій  підполковник Наталія Мазь.

 

Історична довідка. Використання квітки маку як символу пам`яті перемоги над нацизмом у Другій світовій війні інспіроване віршем канадського військового лікаря Джона Маккрея «У полі Фландрії» (1915), що починається словами:

 «У полі Фландрії поміж хрестами

Гойдає вітер мак рядами,

Щоб знали місце, де ми є…»

Був уперше використаний Американським легіоном для вшанування пам`яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни. Символ поширений у Західній Європі (особливо у Великій Британії), Північній Америці та Австралії.

Ідея використовувати червоний мак як символ пам`яті належить Моїні Майкл, викладачці Університету Джорджії (Сполучені Штати). У листопаді 1918 року під враженням від поеми Маккрея вона написала власний вірш «Ми збережемо Віру» (англ. "We Shall Keep the Faith"), де заприсяглася завжди носити червоний мак у пам`ять за загиблими.

Альона Шідерова, курсант ВІКНУ

Фотографії