Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВОГО ІНСТИТУТУ ПРИСЯГНУЛИ НА ВІРНІСТЬ НАРОДУ УКРАЇНИ

“Я, вступаю  на  військову службу  і урочисто присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну,  захищати  її  суверенітет, територіальну  цілісність  і  недоторканність,  сумлінно  і  чесно виконувати  військовий  обов'язок,  накази  командирів,  неухильно додержуватися  Конституції  України та законів України …” – так, 23 серпня 2015 року урочисто й зворушливо лунали слова тексту Військової присяги на плацу Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, пронизуючи серця кожного студента, ніби запевняли своїх командирів, батьків, рідних і близьких у тому, що вони вже змужніли,усвідомлено і професійно готові до захисту рідної Батьківщини – України.

Традиційно, в День Державного прапору України на факультеті військової підготовки ВІКНУ відбулося складання Військової присяги та черговий випуск студентів, які навчалися за програмою підготовки офіцерів-запасу й гідно пройшли всі випробовування під час навчального збору в складних умовах польового вишколу.

На вірність Українському народові присягнули майбутні офіцери з 15 вищих навчальних закладів міста Києва та Київської області. Невдовзі наказом Міністра оборони України їм будуть присвоєні первинні офіцерські звання – “молодший лейтенант”.

В урочистостях брали участь начальник управління Державної охорони України генерал-полковник ГЕЛЕТЕЙ В.В., проректор з науково-педагогічної роботи (фінансово-економічні питання), доктор економічних наук, професор ЛЮТИЙ І.О., від Національного університету оборони України генерал-лейтенант запасу БАТАЛЮК В.І., представники структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, керівний склад і науково-педагогічні працівники ВІКНУ, відомі ветерани і громадські діячі університету й військового інституту, представники засобів масової інформації.

У своїй промові під час урочистих заходів генерал-полковник ГЕЛЕТЕЙ В.В. виразив вдячність керівництву Військового інституту за плідну працю щодо підготовки кваліфікованих військових фахівців – патріотів України. Він зазначив, що Військовий інститут є одним з провідних вищих військових навчальних закладів в системі військової освіти та має високі оцінки з боку керівництва держави та силових міністерств, відомств. Випускники інституту гідно виконують професійні обов’язки, особливо в умовах надання збройної відсічі російсько-терористичній агресії на сході держави.

Проректор з науково-педагогічної роботи (фінансово-економічні питання), доктор економічних наук, професор ЛЮТИЙ І.О. зазначив, що – “Військовий інститут по праву займає чільне місце серед структурних підрозділів університету. Ректор університету, Академік Національної академії наук України, доктор філософських наук, професор, Герой України ГУБЕРСЬКИЙ Л.В. та керівництво університету постійно вживають організаційних, матеріально-технічних заходів щодо його всебічного розвитку й вирішення будь-яких проблем, особливо сьогодні, коли держава зазнає серйозних соціально-економічних проблем, загострена суспільно-політична обстановка, збільшуються потреби у підготовці військових кадрів. На цей час в інституті впроваджено сучасний навчально-педагогічний процес, ведеться розробка нових інформаційно-комунікаційних технологій для навчальної і наукової роботи. Основу сучасної концепції розвитку університету становить підготовка висококваліфікованих фахівців, конкурентоздатних на ринку праці, постійна модернізація наукової та науково-дослідницької діяльності та подальша інтеграція у європейський освітній, науковий і інформаційний простір”.

Як наголосив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Військового інституту кандидат психологічних наук, полковник              ПРИЛІПКО О.Ф. –“Сьогодні Військовий інститут це сучасний міжвідомчий, багатопрофільний, інтегрований військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу. У ньому здійснюється підготовка фахівців за спеціальностями: міжнародна інформація, переклад, фінанси, психологія, політологія, геоінформаційні системи і технології, реклама і зв'язки з громадськістю, журналістика, право. В інституті функціонує ад'юнктура за 10-ма науковими спеціальностями.

Інститут має сучасну навчально-матеріальну базу, обчислювальний центр, бібліотеку з читальним залом, навчальні лабораторії та комп'ютерні класи з підключенням до мережі INTERNET, мультимедійні лекційні аудиторії, клаcи, обладнані теxнічніми засобами навчання та відображeння інформації”.

Начальник факультету військової підготовки полковник ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ В.Б. у своєму виступі відмітив – “Головним нашим завданням у підготовці майбутніх офіцерів запасу є виконання на найвищому рівні всіх вимог замовників, відповідно до навчально-професійних програм й освітньо-кваліфікаційних характеристик навчити їх організації бойового застосування і забезпечення підрозділів Сухопутних військ, протиповітряної оборони, радіотехнічних військ, практиці роботи з особовим складом у бойових умовахзгідно з військово-обліковими спеціальностями. Важливою особливістю навчання є урахування бойового досвіду підрозділів Збройних Сил України на сході нашої держави.З цією метою, до занять залучаються провідні фахівці факультету та Військового інституту, а також офіцери військових частин, що брали безпосередню участь у бойових діях. Наші студенти опановували військову професію за покликом серця, добровільно. Тому, переважна частина з них, зрозуміло,стануть добровольцями у виконанні конституційного обов’язку в зоні АТО. Ми сьогодні маємо схвальні оцінки командирів підрозділів і військових частин щодо наших випускників!”.Також,полковник Віктор ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ відзначив про проведення у серпні цього року на факультеті студентами навчальної групи 41пвблагодійної акції для військовослужбовців 1 реадн 27 реабр вкрай необхідних медикаментів та оргтехніки. Всього закуплено і передано благодійної допомоги на суму майже 4,5 тисяч гривень.

Генерал-лейтенант запасу БАТАЛЮК В.І. звернув увагу присутніх на якісний польовий вишкіл майбутніх офіцерів запасу. Адже безцінний військовий досвід, який набули сьогодні випускники від бойових офіцерів військ (сил), знадобиться їм у виконанні відповідальних завдань щодо захисту Вітчизни на її східних рубежах.

Більшість студентів, які цього року завершили навчання, прийняли рішення щодо служби у Збройних Силах України. Так, студент Ярослав МАРИНЧЕНКО вже вирішив пов’язати свою долю із українським військом, він глибоко усвідомлює, що потрібно боронити незалежність України і захищати наш народ від агресора.

Треба відмітити, що цього річ показники успішного навчання студентів помітно якісно покращилися.

За підсумками відмінного навчання, сумлінного відношення до військової справи та зразкове виконання функціональних обов’язків кращі студенти були нагороджені відзнакою “80 років  заснування військової підготовки у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка”, серед них студенти РУДИК А.О. (група 41пс), БУЙНІЦЬКА Л.В. та ЛЕВЧЕНКО (група 41пл), МІСТІСЛАВСЬКА О.С. (група 44ю).

На “відмінно” завершили військову підготовку студенти навчальних груп:

41пс – РУДИК А.О. (старшина роти), БАТАЛЮК І.В.(командир групи), ЖИГУН В.М., КЛІТЧЕНКО В.О., ХАЛАВКА М.І.;

41пл – СМАЛЬ Я.П. (командир групи), БУЙНІЦЬКА Л.В., КОСТИЛЄВ В.І., ЛАПА І.М.,ЛЕВЧЕНКО Ф.В.;

41с –   КОЧЕРГА О.А. (командир групи), ОРЕЛ У.П., ПРОМСЬКИЙ І.Л., ГОПАК С.О., ТАРАСЕНКО А.А.;

41е – ГАРКОТ О.І., ІЩЕНКО Ю.В., НОВОСЯДЛИЙ І.Г.;

42е – СОБОЛЄВ О.О. (командир групи), ЯНКОВСЬКИЙ Д.В.;

43е – ШЕВЧУК Р.С., ЛОБОВ О.О.;

41пв – РОМАШКО А.О. (командир групи), БОГДАНОВА М.П., БУРЛАЧЕНКО Д.П., ДУБОВИЙ О.В., КОМАЩУК Ю.І., РОМАШКО І.О., САВИЧУК О.О., СКАЛЕНКО О.П.;

41ю – БІЛИЙ Я.В., БІЛОУС Ю.І., ГЕЛЕТЕЙ О.В., ГНІДО В.І., ЖУК Б.Є., КИСІЛЬ А.С., КАРАПЕТЯН Д.С., КАРПАНАСЮК В.В.;

42ю – ПОТЕРНАК В.В. (командир групи), ПАНАСЮК К.В., ПЕРЕВЕРТАК В.В.;

43ю – РЕВА М.С., СВІТОВИЙ В.О., СЕРГІЙЧУК М.С., СКРОБАЧ С.Л., ДЕГТЯР Я.Р., ТЕРЕШЕНКО В.Е., ЗІНЧЕНКО Д.П.;

44ю – ЖАРУК М.В. (командир групи), БАБАК Д.Ю., БОНДАРЕНКО П.І., ГРЕЧАНОВ Я.І., ДАНИЛЬЧЕНКО Р.І., МІСТІСЛАВСЬКА О.С., ПИВОВАР О.О., САНЧЕНКО Д.Є.;

41км – КІЛІКІЄВСЬКИЙ В.С. (командир групи), ГУЙВАН Б.Р., ДЖУХ О.В., НОВОБРАНОВ К.В., ОНИПКО О.О., ПАТЛЯКЕВИЧ Ю.О.;

41гг – ТРОФІМЕНКО В.С., КОВАЛЬЧУК А.І., МАШУРЕНКО І.В., ХОМИЧ Ю.Є., ШУБЬОНКІН В.А.;

41рф – БАБІЧ Д.П. (командир групи), БОЙЧУК Н.А., ЛЯХОВИЧ Д.В., НИШЕНКО Р.О., ДЯДЮН В.О.;

41б – БЕКТОВ Є.О. (командир групи), БОРОВСЬКА Н.С., ОМЕЛЬЯН Т.В., ШАПОШНИК А.В.;

42іф – ПАШИНСЬКИЙ А.П. (командир групи), БУДЗІНСЬКИЙ М.К., ЗАБЛОЦЬКИЙ К.В., ЗМІЄВЕЦЬ Д.Л., КУБАЙ Д.М., ЛАВРЕНЮК І.О., ПАНФІЛОВ І.А., ПАНЧЕНКО М.О., СКРАЛЬ М.А.

Під час урочистостей всі присутні прослухали підготовлену студентами групи 41пл святковий випуск радіогазети (випускаючий редактор, викладач кафедри військово-гуманітарної підготовки,підполковник запасу ПЕРВАК І.А.) та мали змогу насолодитися творчими виступами випускників в ході підготовленого концерту (відповідальний керівник, старший викладач кафедри військово-гуманітарної підготовки полковник запасу ПАЦКАН О.В.).

В ході урочистого мітингу студенти виказали щиру вдячність керівництву Військового інституту та факультету військової підготовки за ефективно  організований навчально-виховний процес, високу професійну майстерність науково-педагогічних працівників провідних кафедр, зокрема тактики та загальновійськової підготовки(завідувач кафедри кандидат технічних наук, доцент, полковник запасу ДЕМ’ЯНЮК О.С.),військово-технічної підготовки(завідувач кафедри кандидат технічних наук, підполковник запасу ГЛУХОВ С.І.),військово-гуманітарної підготовки(завідувач кафедри кандидат історичних наук, доцент, полковник запасу БЕЗБАХ В.Г.), економіки та фінансового забезпечення(завідувач кафедри кандидат економічних наук, доцент, полковник запасу МЕДВЕДЄВ Ю.Б.),військового права та спеціальної мовної підготовки(кафедру очолює магістр права, доцент кафедри, підполковник КОРОПАТНІК І.М.). Адже всі без виключення заняття були організовані та проводилися цікаво, із застосуванням сучасних електронних засобів, показом навчальних відеофільмів, залученням ветеранів війни, учасників бойових дій в АТО.

В ході навчального збору студенти в повній мірі засвоїли функціональні обов’язки за майбутніми військово-обліковими спеціальностями, навчилися застосовувати практично та в бойових умовах штатну техніку і озброєння, опанували новітні технології роботи з особовим складом.

Саме їх глибокі теоретичні знання, практичні навички і вміння сьогодні потребують підрозділи Збройних Сил України.

Щасливої Вам долі на суворому і цікавому життєвому шляху служіння Батьківщині шановні майбутні офіцери!

 

Володимир КОТВІЦЬКИЙ,
полковник запасу, доцент кафедри  військово-гуманітарної підготовки

Олег ДОМБРОВСЬКИЙ,
майор, старший офіцер відділення по роботі з особовим складом ВІКНУ

Фотографії