Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

СТУДЕНТИ ЗАВЕРШИЛИ ПРАКТИЧНУ ПІДГОТОВКУ У ВІЙСЬКАХ

Не зважаючи спекотну пору року гаряче й у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де завершуються заняття в рамках навчального збору зі студентами, випускниками факультету військової підготовки.

Напередодні курсанти навчальних груп 41 гг, 41 км, 41 рф та 41 б повернулися з військових частин, де проводилися планові практичні заняття, шліфувалася майстерність кожного у безпосередньому виконанні функціональних обов’язків за майбутніми військово-обліковими спеціальностями. До занять залучалися бойові офіцери, учасники антитерористичної операції на сході України.

Так, у військовій частині А4127, що дислокована у м.Шепетівка курсанти під керівництвом полковника запасу СІВКОВА С.В. викладача кафедри військово-технічної підготовки опановували практичні навички за військово-обліковою спеціальністю застосування та управління діями картографічних частин та підрозділів військ (сил).

Особлива увага тут приділялася практиці володіння сучасними навігаційними приладами для топогеодезичної прив’язки бойових позицій підрозділів ракетних військ та артилерії, базових таборів, блок-постів тощо;  підбір по номенклатурі, масштабу і виготовленню топографічних карт, їх завантаженню та підготовці до транспортування, видавання, правил ведення тактичних карт в бойових умовах; виготовлення різних видів фотодокументів та робота з ними.

Курсанти мали змогу працювати на всіх видах топогеодезичної техніки. Зокрема на спеціальному топогеодезичному автомобілі СГА, похідному картографічному комплексі ПКК-6. Кращі знання та вміння показали курсанти ШКРЕБЕНЬ А.А., ГОРОШКО-КУЛЄШОВ І.О.

У військовій частині А3814 (м.Новоград-Волинський) проходили практику курсанти – майбутні військові фахівці підрозділів радіаційного, хімічного та біологічного захисту.   

Свій навчальний та армійський досвід молоді, спільно з офіцерами військової частини передавали й підполковники запасу ЗІНЧИК А.Г., доцент кафедри тактичної та загальновійськової підготовки і доцент цієї кафедри ПАНІН В.Г.

  В польових умовах, наближених до бойових, курсанти навчалися веденню радіаційної та хімічної розвідки, оцінці РХ обстановки, відпрацьовували дії при дегазації, дезактивації та дезінфекції техніки й особового складу, спорядження, засобів індивідуального захисту.

Робота проводилася на різних видах спеціальної техніки БРДМ-2РХБ, УАЗ-469РХБ, АРС-14, АРС-15, ТДА-2м, відпрацьовувалися нормативи з використанням приладів ІДК, ДК-4, ДК-5, ДКВ, ВПХР, ППХР, ГСА-12 та засобу АГВ.

Крім того, досвідчені офіцери, часники бойових дій в АТО навчали курсантів маскуванню бойової техніки, супроводу колон, задимленню підрозділів та техніки на марші й в ході бою, способам прихованого пересування, введення противника в оману, обладнанню хибних позицій, імітуванню пошкодженої в бою техніки.

За підсумками занять кращими були визначені: командир групи курсант БЕХТОВ Є.О., курсанти МАРИНЧЕНКО Я.П., ОМЕЛЬЯН Т.В., ШАПОШНІК А.В.

У військовій частині А1975 (м.Васильків) опановували складну радіолокаційну техніку майбутні офіцери радіотехнічних військ.

Під керівництвом підполковника запасу БАБІЯ О.С. старшого викладача кафедри військово-технічної підготовки та офіцерів військової частини курсанти відпрацьовували питання розгортання та підготовки до бойової роботи РЛС розвідки повітряних цілей, безпосередньої роботи у якості начальників РЛС і операторів номерів бойових розрахунків  П-18МС, 35Д6М, несення бойового чергування, інженерного обладнання та маскування бойових позицій.

На відмінно виконали всі нормативи переважна більшість навчаємих, кращими серед них були курсанти КАЛІКІЄВСЬКИЙ В.С., БОЙЧУК Н.А., ДЖУХ О.В. та БАБІЧ Д.П.

Керівництво Військового інституту та факультету військової підготовки щиро вдячне командирам і офіцерам військових частин  (А4127, А3814, А1975), які брали безпосередню участь у навчальних заходах, доклали максимум зусиль для всебічного забезпечення та ефективного і цікавого проведення практичних занять за напрямами військової підготовки. Адже це важлива й одночасно важка робота з навчання і виховання майбутніх представників офіцерського корпусу Збройних Сил України.

Сьогодні якість практичної роботи курсантів у військах засвідчується їх відмінними та добрими результатами в ході успішного складання екзаменаційних іспитів, які нині завершують програму навчання на факультеті військової підготовки.

 Залишилося зовсім небагато часу, як студенти будуть приймати Військову присягу на вірність Українському народові, стануть гідними до присвоєння первинного офіцерського звання “молодший лейтенант”.

Володимир КОТВІЦЬКИЙ, полковник запасу, доцент кафедри  військово-гуманітарної підготовки,
Федір ЛЕВЧЕНКО студент навчальної групи 41 пл

 

Фотографії