Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ПРИМИРЕННЯ ЗАРАДИ НАШОЇ ПЕРЕМОГИ

У Військовому інституті проходять святкові заходи з нагоди 70-річчя Перемоги.

Напередодні, представниками громадських організацій (Курсантської ради, Ради сержантів та Ради ветеранів), було проведено відвідання ветеранів Великої Вітчизняної війни, бесіди з учнями загальноосвітніх шкіл військово-патріотичного спрямування, впорядкування поховань учасників Великої Вітчизняної війни, науковців та викладачів університету, що знаходяться на території Лук’янівського державного історико-меморіального заповідника, Байкового кладовищ.

6 травня було проведено військово-патріотичне свято “Примирення заради майбутнього”, яке проходило під патронатом Міністерства оборони України та громадської організації “Коло” за участі ветеранів Другої світової війни – воїнів Червоної Армії та ОУН-УПА – представників Міністерства оборони України, народних депутатів України, курсантів Військового інституту та багатьох інших навчальних закладів столиці України.

Бійці УПА та ветерани Червоної армії потисли одне одному руки. Вони потисли руки після майже 70-річної ворожнечі. Вояк УПА і червоноармієць. Легендарний сотник повстанської армії Мирослав Симчик 6 років був у підпіллі, і ще 30 - в радянських лагерях. Він розповів про свою історії війну, про кусок хліба з яким ділились із голодними бійцями радянської армії та роками поневірянь по таборах “совісті” радянської системи.

Окремо до присутніх звернувся заступник Міністра оборони України - керівник апарату Петро Мехед, який передав теплі слова привітання від імені колегії вітчизняного оборонного відомства та закликав молодь брати мужній і героїчний приклад з наших ветеранів.

- Ми воювали проти партії, проти КГБ і проти всіх імперіалістів, які топтали українську землю, - зазначив у своєму зверненні воїн УПА Мирослав Симчик.

Вразив всіх своїм оптимізмом полковник Іван Зулужний, який нещодавно втратив онука на Донбасі. 97-річний ветеран, який прошов всю війну, воював на сході з японцями не здається та вірить в Перемогу України.

- Примирення обов'язково повинно бути, і потиснути один одному руки, тільки тоді ми всі разом переможемо, - висловив свою думку ветеран.

Поділилась своїми переживаннями і учасник бойових дій Нінель Тихонова: Я готова подати руку будь-якій людині, тільки б закінчилась ця війна.

7 травня святкові заходи розпочалися з урочистого мітингу особового складу, на якому виступили:  начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін, заступник начальника Військового інституту по роботі з особовим складом Віктор Уліч, декан факультету інформаційних технологій Юрій Тесля, ветеран Великої Вітчизняної війни, учасник бойових дій полковник Микола Новіков, Голова ради ветеранів Військового інституту полковник запасу Микола Дорохов та голова Курсантської ради курсант Роман Пахальчук.

Після покладання квітів до Пам’ятного знака працівникам університету – бойовим і трудовим учасникам війни, особовий склад перемістився до актової зали ВІКНУ, де відбулось  відкриття експозиційної виставки “Листи з війни” та прослухали розповідь учасника бойових дій полковника у відставці Миколи Новікова “Це не викреслити з пам’яті”.

– Заходи, які ми проводимо у ці святкові дні, – це не тільки данина пам’яті тим, хто свято й до кінця виконав свій обов’язок,  – зазначив полковник Віктор Уліч. – Це можливість для всіх нас краще зрозуміти до яких жахливих наслідків може привести війна та зробити все, щоб її не було на нашій святій землі.

На передодні Дня Перемоги планується участь особового складу у покладанні квітів до Пам’ятного знака студентам, викладачам та працівникам університету, загиблим у боях Великої Вітчизняної війни (головний корпус Університету), загальнодержавних заходах, які відбудуться біля Меморіального комплексу Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років та у військовому марші оркестрів, в якому братиме участь і наш навчальний заклад.

Фотографії