Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ВІДБУЛАСЬ Х ЮВІЛЕЙНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ “ВІЙСЬКОВА ОСВІТА І НАУКА: СЬОГОДЕННЯ ТА МАЙБУТНЄ”

У п’ятницю, 21 листопада 2014 року, в день відзначення Дня Гідності та Свободи (свята, започаткованого на честь вшанування мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави, її європейського вибору) у Військовому інституті відбулася X Міжнародна науково-практична конференція “Військова освіта і наука: сьогодення та майбутнє”, присвячена пам’яті першого начальника Військового інституту заслуженого працівника народної освіти України, доктора технічних наук, професора генерал-лейтенанта Жукова Сергія Анатолійовича.

У заході взяли участь: представники Центрального апарату Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Департаментів вітчизняного оборонного відомства, вищих навчальних закладів України, закордонних організацій, підприємств та установ, воєнні науковці. На адресу конференції надійшли наукові доповіді з понад 29 установ та організацій інших країн (Республіки Польщі, Болгарії, Латвії, США, Швеції, Німеччини, Фінляндії, Узбекистану, Казахстану, Білорусі, Росії), 335 доповідей вчених, науково-педагогічних працівників, ад’юнктів, здобувачів, слухачів. Серед них: докторів наук, професорів – 52, кандидатів наук, доцентів – 112.

Відкриваючи пленарне засідання, начальник Військового інституту, заслужений працівник освіти України, професор генерал-майор Віктор Балабін представив учасників конференції, розповів про її мету та порядок роботи.

Сьогоднішнє пленарне засідання та конференція мають особливе значення в сучасних мовах в яких нині перебуває наша держава та Збройні Сили України зокрема. Нам дуже приємно, що науковий інтерес до України з боку більшості країн-членів ЄС та дальнього зарубіжжя не згасає, а стає ще більшим. В умовах проведення заходів, щодо збереження незалежності та територіальної цілісності держави, Військовий інститут наполегливо працює над питаннями зміцнення обороноздатності шляхом підготовки висококваліфікованих кадрів за різними напрямками підготовки. Деякі наші наукові та педагогічні працівники, військовослужбовців вже побували в зоні проведення антитерористичної операції і їхній досвід впроваджується в підготовку фахівців, - зазначив у своєму виступі генерал-майор Балібн.

Із вітальним словом до учасників конференції та доповіддю “Науковці Київського університету у вирішені завдань підвищення обороноздатності та підтримки критичної інфраструктури України” виступив проректор з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заслужений працівник освіти України професор Сергій Вижва, який звернув увагу присутніх на особливе значення конференції для подальшого розвитку військової освіти і науки у Збройних Силах України.

Ректор Університету та весь професорсько-викладацький склад докладатимуть максимум зусиль щодо вирішення нагальних питань розвитку сфери наукових інтересів з питань національної безпеки і оборони України. Ми були, є і будемо прибічниками толерантного відношення до країн-сусідів, і будемо все робити для того аби слово науки і пера перемогло зло, - підсумував свій виступ Сергій Вижва.

З цікавими доповідями про військово-інформаційну інтервенцію та психологію діяльності офіцерів ЗС України виступили Директор інституту психології НАПН України імені С.Г. Костюка професор Сергій Максименко, та про досвід застосування розробок Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова в гібридних війнах – начальник Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова Державного університету телекомунікацій професор генерал-майор Юрій Данник.

Не менш практичною та дискусійною була доповідь професора кафедри морально-психологічного забезпечення діяльності військ Національного університету оборони України імені І. Черняховського старшого наукового співробітника Віктора Алещенка в ході якої було обговорено методологічні засади психологічного забезпечення миротворчої діяльності військовослужбовців військових контингентів ЗС України.

Активно та плідно працювали секції: “Техніка озброєнь та технології подвійного призначення”; “Лінгвістичне забезпечення діяльності Збройних Сил України”; “Актуальні проблеми гуманітарного та соціального розвитку Збройних Сил України”; “Фінанси і воєнна економіка”; “Інформаційно-психологічна безпека особистості держави і суспільства”; “Актуальні проблеми правового забезпечення повсякденної діяльності Збройних Сил України”; “Воєнна географія та проблеми топогеодезичного забезпечення”, “Інновації у вищій освіті”.

Під час роботи конференції було обговорено стан та перспективи розвитку військової освіти і науки, питання організації співробітництва у науковій діяльності та підготовці науково-педагогічних і офіцерських кадрів, апробовано результати наукових досліджень.

На завершення конференції керівники секцій підбили підсумки їх роботи та визначили кращі доповіді. Мета конференції досягнута. Визначені найбільш перспективні наукові напрямки та пропозиції.

Фотографії